Ajánlom magamat

Utolsó kommentek

  • Paraphone: @Ahoj-: Köszönöm a kiegészítést, egyetértek, írtam is, hogy nem ész nélkül kellene mindent bezárni, hanem alaposan megvizsgálni, mely vonalakban van olyan érdemi potenciál, amit fejlesztésekkel elő ... (2020.05.21. 10:28) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Artyom2034: Sokáig nem voltak cikkek. Nem akarsz írni az azóta történt dolgokról? Pl.: önkormányzati választások, gyöngyöspatai úgy? (2020.05.20. 17:19) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Ziu9: Azt a kérdést sosem teszik fel, hogy azok az utasok, akik a mai napig utaznak egy vasúti mellékvonalon (ahol néha tényleg úgy tűnik hogy megállt az idő), ehhez ők miért ragaszkodnak? Pedig oka van: ... (2020.05.20. 15:35) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • okleveles naiv: Tök jó, de... :) Az a "probléma" a gondolatmeneteddel, h ésszerű, logikus, és a zemberek javát szolgálná. Viszont a mogyoró "elit"-nek ezek semmit sem számítanak. Nekik a másik számít, amit írtál, h... (2020.05.20. 14:48) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Ahoj-: Azért volna néhány mellékvonalban potenciál. Ott van pl Kecskemét - Félegyháza - Szentes - Orosháza - Békéscsaba - Gyula tengely. Utas lenne rajta, feltárja az alföldet, csak ugye vagy kétszer - h... (2020.05.20. 13:03) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Utolsó 20

Címkék

abortusz (1) adóbevallás (1) ajánló (1) aktuálpolitika (5) alapelvek (1) alkohol (1) államadósság (1) államforma (2) allergén növények (1) anarchia (1) arculat (1) bankrendszer (1) Bayer (1) bevándorlás (2) bevételszerzés (5) bevezetés (1) Budapest (1) célok (1) cigaretta (1) devizahitel (1) drogok (1) egészségügy (1) egyházak (1) energetika (1) energia (1) Európai Unió (2) fejlesztés (1) felsőoktatás (1) felújítás (1) Ferencváros (1) filozofálás (4) földtörvény (1) függetlenség (1) futball (1) garanciák (1) GMT+2 (1) gyalogos (1) gyorsvasút (1) hálózat fejlesztés (4) hatásvizsgálat (1) háziorvos (1) hirdetés (1) homo (1) homoszexualitás (1) honvédelem (2) hulladékgyűjtés (1) hulladékkezelés (1) idő (1) idősellátás (1) Ikarus (1) intézmények (1) invazív fajok (1) járműgyártás (2) jogállam (1) kamatterhek (1) káros szenvedély (1) kerékpáros (1) kerülendő szimbólumok (1) költözés (1) környezetvédelem (1) köszöntő (1) kötött pálya (5) közel-kelet (1) közigazgatás (1) közlekedés (10) közmédia (1) közösségi közlekedés (1) közterület (1) közterületek (1) közúti (3) külpolitika (3) kultúra (1) kutatás (1) lányok (1) légi (1) Magyar Munka Szervezet (1) Magyar Szabvány (1) Magyar Termék (1) megújuló energia (1) mellékvonal (1) menekültek (1) metró (1) mezőgazdaság (1) migráció (1) MMSZ (14) műemlékvédelem (1) működési területek (1) multikulti (1) nagymaros (1) Nato (1) négynapos munkahét (1) NER (1) nők (1) nyílt levél (1) nyugdíj (1) oktatás (2) önkormányzat (1) óraállítás (1) OVER (1) Paks2 (1) park (1) politika (1) politikai profil (4) popr (4) posta (1) prioritások (1) Rába (1) rágógumi (1) regionális központok (1) reklám (1) rendőrség (1) rendszerváltás (3) repülőtéri gyorsvasút (1) spiritualizmus (1) sport (2) szabályozók (1) szabványok (1) személyi okmányok (1) személyi összetétel (1) Szent Korona (1) szerencsejáték (1) szerviz (1) szigetelés (1) szobrok (1) szolgálati közlemény (3) természetvédelem (1) térségi együttműködés (1) tervezett elavulás (1) tolvajkergetők (1) Tomcat (1) tömegközlekedési csúcs (1) történelem (3) trianon (1) ügyintézés (1) Ukrajna (1) választás (4) valódi nemzeti konzultáció (1) vasúti (4) villamos (1) vízi (1) vízügy (1) zárszó (1) Címkefelhő

Feedek

Országmentés, béta verzió.

2013.10.14. 18:37 Paraphone

Aktuálpolitikai áttekintő, 2013. Ősz

Címkék: politika aktuálpolitika

Orbán Viktor ostoba. Orbán Viktor gonosz. Orbán Viktor még csak nem is túl jóképű. Orbán Viktor fiatalkorában oldalra fésülve hordta a haját, kefebajusza volt, festőművésznek készült, és csak fél heréje van. Értjük, ugye. Orbán Viktor legalább hét gólt rúgott a válogatottunknak a nyolcból Hollandiában.
Most, hogy már biztosan bekerültem az Index blogajánlójába, szakítsunk eddigi, aktuálpolitikától mereven elzárkózó stratégiánkkal, és a választások előtt szűk fél évvel merüljünk el a hazai politika posványába.
Kormányzáselemzés, esélylatolgatás.

KORMÁNY

Fidesz

Nem lehet azt mondani, hogy nem volt meg az esélyük. Csalódást persze nem tudtak okozni, hiszen nem a nagyszerű gazdaságpolitikai elképzeléseik miatt szavaztuk meg (igen, mi) őket 2010-ben kétharmaddal, hanem pusztán amiatt, mert ők voltak a legnagyobbak azok közül, akik nem voltak MSZP. Megkapták a kétharmadot, és nem éltek vele. Történelmet írhattak volna, lerázhatták volna a módszerváltás óta magunkon hordozott ilyen-olyan, kellemetlen, és eltávolításukban is fájdalmas béklyókat, de nem tették. Várható volt, hogy megpróbálják bebetonozni magukat a hatalomba, és kiépítik a gazdasági és egyéb hátországukat, de itt meg is rekedtek.

A Fidesz három és fél éve alatt két dolgot szem előtt tartva kormányzott. Az egyik, hogy mindent úgy alakítsanak (alkotmány, alkotmánybíróság, közt. elnöki poszt, média, választási törvény stb), hogy ha nem is abszolút többséggel, de legalább még egy ciklust zsinórban hatalmon maradhassanak. Az sejthető volt, hogy ebben a törekvésükben csupán önmagukat tudnák elverni, az aktuális ellenzék nem jelenthet problémát.
A másik, hogy a nagyobb változtatásaik úgy hassanak ki, hogy az azokat kifogásolók mögé ne sorakozhasson fel az átlagemberek többsége. Mert nézzük csak meg:  
  Magánnyugdíjjak lenyúlása - a magánynyugdíjpénztárakat 100 emberből 98 utálta, megbízhatatlan társaságok kezébe, kikényszerített módon átadatott pénztömegeket látott.
  Rendőrség, tűzoltóság korkedvezményének eltörlése - a rendőrség megítélése amúgy sem túl fényes, lusta, tehetetlen, dagadt tahókként élnek a köztudatban, akik egyedüli feladata a fánkzabálás és a rendőrautóban tehénkedés mellett az autósok sarcolása; a tűzoltók pedig egyszerűen csak simán haszontalannak vannak bélyegezve, olyannak, akik évi 5 napnyi tényleges munkáért vannak fizetve.
  Médiatörvény - emögött mindenki csak az ellenszenves, nívótlan kertévék és kerrádiók megsanyargatását látta. Ezen médiákra még azok is megvetéssel tekintenek, akik amúgy rendszeres fogyasztóik.  
  Egyházügyi törvény - a "csuhások", ájtatos ingyenélők megregulázása.  
  Felsőoktatás átszervezése - a felnőttóvodák rendszerének megnyirbálása, az ellenszenves "tarisznyás, füvező bölcsészek" taslizása, akik amúgy sem tanulnak, csak olcsó bulihelyként tekintenek a főiskolás létük színtereire.
  Trafiktörvény - a dohányzás ciki, a dohányosok szinte mindegyike le akar szokni, mégis kik álltak volna tömegesen a munkájukat elveszítő trafikosok, a "tüdőrák szolgálói" mellé?
  Bankok, multik, közműszolgáltatók ""sarcolása"" - szintén nem a legszimpatikusabb szereplői a közéletnek.
A probléma az, hogy a Fidesz, mint mindig, most is minden témában egy-egy jó ötletet, egy-egy jó alapvetést a lehető legrosszabb, legönzőbb módon valósított meg.
  Magánynyugdíjpénz: ez az összeg nem a majdani állami nyugdíjalapba vándorolt, hanem valakik zsebébe. Jószándékú, de dilettáns módon kommunikált (akarva vagy akaratlan?) állami térnyerések (MOL, Rába), államadósság-csökkentés (kinek? mennyit? hogyan? hová?). Vegyük észre, hogy közel 3000 milliárd forintról van szó. Ez rengeteg pénz. Ebből mennyit lehet lopni? Ha ezt elhelyezzük egy asztalon, és abból valaki arrajáró elvesz 100 milliót - feltűnik a hiánya? Hányan járhattak arra, és mennyinek a hiánya nem tűnik még fel senkinek?
És mennyi volt az államadósság GDP-arányosan a csökkentés előtt, és mennyi most? Ugyanannyi? Akkor ez, a kedvezőtlen pénzügyi folyamatokon túl (blabla) azt is jelenti, hogy ugyanennyi, vagy közel ugyanennyi pénzt, mint amennyit a Fidesz anno visszafizetett, ÚJRAtermelt, újra felvett kölcsön (=kibocsájtott, borzasztó kedvező kamatozású állampapírok) formájában! Sőt: !!
  Korkedvezmény eltörlése: hol a pozitív hozadék? Miért van a plakátokon hirdetettel ellentétben kevesebb rendőr? Mert a jogrendszerünk egy agyrém, ami minden esetben (amikor az elkövető nem gárdista) a bűnözőt védi az áldozattal szemben? Mert a rendőri állományt bevételproduktumra KÉNYSZERÍTI, mint holmi BKV-ellenőröket? Hogy lehet, hogy a tűzoltók évek óta elmaradt pótlékainak, túlórapénzeinek kifizetése még mindig nem történt meg?
  Médiatörvény: nagyobb füst, kevesebb láng, több termékelhelyezés. Győztünk?
  Egyházügyi törvény: a kezdeti szigorból sikerült lépésenként kihátrálni, egészen addig a pontig, ahol végül hivatalosan is egyházzá válhatott a hitgyüli. Ha az egész egyházügyi törvény semmi másra nem lett volna jó, mint arra, hogy egyszer s mindenkorra rögzíti: a hitgyüli nem egyház, hanem szekta (merthogy ugyanis az), már megérte volna. Erre sem volt képes.
  Felsőoktatás: a kormány ahelyett, hogy szelektált volna, sarlómódszert alkalmazott. Ez kb olyan, mintha egy ujjunk el lenne üszkösödve, mire az orvos ránézés nélkül levágná mind a tíznek az utolsó ujjpercét. És mikor jeleznénk, hogy még mindig fáj, azzal védekezne: dehát a rosszból is vágtunk, nem?
  Trafiktörvény: az állam le se... szóval tojik rá, hogy a továbbiakban hány ember lesz évente gégerákos, és hány nem. A lényeg, hogy az ő emberei zsíros, erőszakkal monopolizált üzleteket szereztek. Hogy az emberek ugyanannyi dohányt vesznek, mint eddig, csak jóval többet feketén? Hát...
  Multisarc: nem kell túlragozni, az állam hozzájut a pénzéhez, szegény multik sírnak, majd továbbítják az ügyfélnek, a fogyasztónak az extraköltségeiket.
  Devizahitel: jóformán csak azokon segítettek (adópénzből), akik amúgy nem szorultak volna rá. Klasszikus, és tipikus; pedig nagy és tragikus témáról van szó, de látható, hogy a kormány a devizahitelesek esetében a kihalásra játszik.

Sokan róják fel a Fidesznek főbűnként, az oligarcházást, a "Közgépesedést". Megmondom egészen őszintén: ez engem nem érdekel, sőt, nem is zavar. Magyarországon a klasszikus, hazai középosztályt a '60-as évekre teljesen eltüntették (eufemisztikus megfogalmazása Állampusztának). Hogy ezt éppen a Fidesz építi újjá, a saját strómanjaiból, nekem teljesen közömbös. Nyilván a haveri cégek erőltetése nem szép dolog, de amíg külföldi cégeket golyóznak ki trükkösen a közbeszerzésekből, addig még cinkosan össze is tudok kacsintani velük. Mert ugye mit adott nekünk a szabad piac? Kevesebbet, mint Júdeának a rómaiak, az biztos.
Az, hogy a kommancsoknak fáj, hogy nem az ő haverjaik viszik el a nagy lóvét, természetes, de nem vagyok hajlandó emiatt velük együtt érezni. Tetszettek volna SAJÁT középosztályt, saját gazdasági hátországot kiépíteni abban a 12 évben, amíg kormányoztak. Most az a rengeteg pénz nem külföldi multiknál lenne, hanem nálunk lenne a gazdaságba visszaforgatva, tehát erről ennyit.

A botrányos földtörvény, és a kapcsolódó hosszútávú földbérleti abszurdum szintén nem érint. Azt gondolom, addig nincs baj, amíg a földet magyar emberek művelik meg (ha megművelik). Nyilván jobban fel lennék háborodva, ha évtizedes földművelői múlt után a bérelt földemről kitúrna egy pesti műkörmös...

Egyetlen dolog van, amibe a Fidesz, és főleg Orbán Viktor belebukhat, és ez az, ami miatt rettentően szomorú vagyok. Ez az, ami OV szívügye, amit a saját pártjának összes valamirevaló szakemberének kérése, könyörgése ellenére keresztülvisz: a futball. A stadionépítési láz, ami politikusai karakterhalálba is torkollhat.
Nem a dilettantizmus. Nem a gátlástalan rablás (3000 milliárd, ismétlem megint!!). Nem az arrogancia. Nem a képmutató pántlikás magyarkodás. Hanem ez: a futball. Ha én ellenzéki politikus lennék, éjjel-nappal ez áradna a számból: OV fittyet hány az ország helyzetére, és a válság közepette stadionokat épít. Márpedig, a Fidesz erős embere Orbán, ha őt megfúrják, az egész építmény magába roskad (vesd össze: Gyurcsány - MSZP).

KDNP

Megér ez a párt egy külön bekezdést? Tud valaki, bárki bármilyen emlékezetes momentumot kötni ehhez a párthoz, az újkori megalakulása óta? Ennek a pártnak jelenleg csupán egyetlen szerepe van: megmutatja, hogy a Fidesz mennyire demokratikus, mivelhogy koalícióban kormányzik, sőt, csak koalícióban képes kormányozni. Mert ENNYIRE nagyon demokrata. És esetleg, talán, de nagyon talán, jelenthet egy-két bigott szavazót, aki felül a párt nevének, és azt gondolja, hogy itt bármiféle keresztényiségről szó van.

ELLENZÉK

Elöljáróban: a mai, magyar, meghatározó, ú.n.: balliberális ellenzék, és az őket kiszolgáló média gyakorlatilag aranytálcán tette le a Fidesz elé a kormányrudat, amikor valamelyik nímand csinovnyik szájából a "trafikmutyi" szó kiesett, majd azt egy bértollnok felkapta, és gátlástalanul terjeszteni kezdte. Ennyire hetvenes évekbeli, humortalan, sótlan, nívótlan, tarkón lévő kis idegeket kellemetlenül bizsergető kifejezést elképzelni nem tudok, ahogyan azt sem tudtam elképzelni ezidáig, hogy komplett tömegek ennyire lelkesen tudják kántálni, hónapok óta fáradhatatlanul. Ez mindent elmond az ellenzék szintjéről és állapotáról. Ha a politikai ellenfelük egy Pol Pot-Türkmén Basi-Robert Mugabe által alkotott koalíciós trió lenne, akkor sem szavaznék rájuk.

MSZP

Hajjjh... A kormányunknak sok barátja nincsen, de minek is lenne, ha ilyenek az ellenségei? Az MSZP mára az a párt lett, amelyik öndefinícióját elintézi azzal, hogy "mi nem vagyunk a Fidesz". Csakhogy, bármennyire is furcsán hangzik ez, a Fidesz négy évnyi ténykedése tragikusságában nem mérhető az MSZP nyolc évéhez. Arra blazírozni tehát, hogy a saját fegyverükkel győzik majd le őket, elég meggondolatlan. Ráadásul az ő oldalukról hiányzik az a karizmatikus, messianisztikus vezető apafigura, mint amivel a kormányoldal rendelkezik. Volt egy jellegzetes karakterük, de ő teljesen vállalhatatlanná vált (már számukra is). Most komolyan: Mesterházy? Évekig egy komolytalan pufi ovodás volt, mostanra egy komolytalan, pufi, kisiskolássá érett. Ez, a magyar politikai közélet populista giccscirkuszának porondján nulla.
Ha én lennék az MSZP (akkor eltűnnék a balfenéken örökre)(de szerencsére nem vagyok), akkor kibújnék a Nyugat popsijából, és elkezdenék nyomatni egy kádárista, kapitalizmusellenes, nagytőke-és multiellenes, munkás-paraszt retorikát. Ha valahogy vissza tudnának mászni a nagypolitika tényezőinek sorába, akkor csakis ezzel. A jövő évi bukást még lezavarnám Mesterházyval, aztán neki megköszönném, és megtenném elnöknek Szanyi Tibort. Merész? Vállalhatatlan? Alkoholista? Bunkó? De ácsi, hiszen a szavazóiknak éppen ilyen figura kell! Szaladjunk előre, és képzeljük el a Fideszt, Orbán nélkül. Kit raknánk a helyére? Navracsicsot, Rogánt, Szijjártót? Na ne. Lázárt? Talán... Kövért? Na ugye! Nincs más, ilyen tömegpártnak karakter kell. Kövér mellett Szanyi pedig egyenesen jól mutat.

Együtt 2014

Egy másik gyűjtőszervezet a liberálkapitalista oldalról, amelyiknek még múltja sincs, és amelyik önazonosságát az MSZP-nél is jobban abban találja meg, hogy ők nem a Fidesz. Hogy kik alkotják a szavazóbázisukat? Azok a prolik, akik nem szerették sem az elmúttnyócévet, sem a mutyikormányzást. Akik csak egyet tudnak: az Orbánnak mennie kell! Hogy aztán mi lesz helyette? Mellékes. Nagyapám nagy mondása volt: ád a Jóisten hivatalt, ád majd hozzá észt is. Megoldjuk, gondolják magukban. Nekik tökéletes ez az antikarakter, Bajnai Gordon. Az ember, aki világéletében egy báb volt, mindig csakis és kizárólag azt tette, amit a gazdái felülről mondtak neki. Ezt a jellemvonását sikerült olyasminek láttatni, mintha ő egy higgadt, megfontolt, hidegfejű gazdasági szakember (wtf??!) lenne. Dehát miért csodálkozunk, ennek a népnek egyik Mohács kell a másik után. Ez a nép csak a nadrágszíj megszorításának nyelvén beszél. Ezért lehetett MaO-on Békesi "erre sincs pénz" László megfontolt pénzügyminiszter; ezért lehetett Bokros "csomag" Lajos évtizedek távlatában egy pénzügyi varázsló, egyenesen egy zseni; és éppen ez a szemlélet ruházta fel Bajnait a már felsorolt eposzi jelzőkkel. Kérdés, hogy jövőre mire fog menni a főleg érzelmekre épülő kampány során egy ennyire se hús-se hal személyiség. Szerintem nem sokra, és ez így van jól. Nincs korán átnevezni a pártot Együtt 2018-ra, vagy kapásból inkább Örökre Együtt-re, az a biztos.

Demokratikus Koalíció

Ez a fél százalékos támogatottságú miniSZDSZ pusztán Gyurcsány Ferenc személye miatt ér meg egy külön bekezdést. Bármennyire is egészséges, és üdvös lenne tőle végre már megszabadulni, időről-időre újra felbukkan, hogy a nyugdíjas "seregeknek" boldogságára tegyen. Egy karakteres, tanáros, kicsit őrült, kicsit hisztis, de teljesen fogalmatlan, a valós problémáktól teljesen elszakadt, meddő orbánozásba fulladó figura ő. Pártjának másik 50%-a, Vadai Ágnes élő bizonyítéka annak a tézisnek, hogy nőnek nem való a politika. majd, ha a férfiak fognak tudni szülni, akkor a nők is mehessenek politikusnak. De most tényleg, a legújabbkori demokráciában hány olyan női politikust tudunk felidézni, aki nem volt irritálóan, tenyérbemászóan hisztis, sótlan, arrogáns, szellemtelen, humortalan? Kósáné Kovács Magda, Szili Katalin. Ennyi; veretes lista, igaz? Ők az egyedüliek, akiket a középkorban nem tunkoltak volna jeges folyóba napokig, mielőtt máglyán elégették volna őket.

Mindenesetre most még tényezőt játszik a turbékoló politikus-sztárpár, simogató nyugdíjaskezek sűrűjében, de még egy-két ciklus, és minden szavazó, aki Kádár János reinkarnációját GyF-ben találta meg, el fog közülünk távozni, ahogyan remélhetőleg a Demokratikus Koalíció is.

LMP

...meg még valakik, akik belőlük kiváltak, na igen, egy 5%-ot alulról nyaldosó támogatottságú pártnak igazán nem luxus osztódni, láttuk, hogy ez a kisgazdáknak, vagy az MDF-nek is mennyire bejött.
Szóval lehet-e más? Nem, láttuk, hogy nem. Meddő és haszontalan balhézások, performanszok, fiatalosnak, értelmiséginek, és menőnek álcázott habverés. Miközben lassan, és előre jól sejthető módon kilátszott a hús mögül a csont: jé, valójában egy ultraliberális újSZDSZ-t látunk, nahát.
Pedig a párt elnöke, Schiffer András szokott, és tud okosakat, és jól mondani. De valahogy ezt a vézna, '30-as évek nyilas lapjainak karikatúráit idéző figurát elnézve, a szenvelgő sejpegését hallgatva az ember úgy érzi, méltatlan bűn volt ezt az embert természetes életteréből, a New York kávéházból kiszakítani, és a politika mocskába lökni. Bár az LMP tipikusan az a párt, amelyik a legjobban függetlenítette magát az elnökének személyétől, mégis felmerül a kérdés: a stabil, budapesti 6%-on kívül akad-e még választó, akit ez az új Pető Iván meg tud szólítani?

Kétfarkú Kutya Párt

Ha a bíróság nem szívózna velük, és engedné őket hivatalosan is párttá alakulni, esküszöm rájuk szavaznék. De ma, Magyarország és úgy látszik, a magyar emberek és a magyar Országgyűlés még nincsenek felkészülve egy kalózpártra, vagy viccpártra, ha úgy tetszik. Pedig sokak számára vonzó lenne egy amolyan politikai összefonódás ellenes, évtizedes, kiépült, leosztott lapokkal játszó elit ellenes párt, akikre szavazva kifejezhetnék a rendszerellenességüket, a demokratikus jogok és intézmények fontosságának kinyilvánítása mellett (az érvénytelen szavazat esetében az utóbbi sérül, az otthon maradás pedig kimondottan kontraproduktív, mivel a szavazók nagyobb súllyal esnek latba a végelszámoláskor).
Nos, ETTŐL félnek a jogalkotók igazából.
Mindenesetre egy viccpárt érdekes színfolt lenne a régi méltóságától évszázada megfosztott Parlamentben. Megnézném, hogy komoly, az ország sorsát lényegében meghatározó kérdésekben miként foglalnának állást, illetve mennyire éreznék szükségét, hogy a választóikat "képviselve", komolytalan interpellációkkal kavarják fel a napi rutint. Na, majd, talán egyszer, egy vidámabb korban (lesz még olyan valaha?).

Jobbik

A végére hagytam a legnehezebb falatot. Megfogadtam, hogy ebben a bejegyzésben sem fogok egy pártnak sem se pozitív, se negatív kampányt folytatni (eddig az előbbi könnyen sikerült, utóbbival már voltak gondok úgy hiszem). Így tehát a Jobbik mellett sem fogok nyíltan kiállni, veszélyes is lenne, hacsak az ember nem kívánja magát önként "rasszista és antiszemita vagyok, ide lőjetek!"-matricákkal kiplakátolni. Inkább vizsgáljunk meg a párttal kapcsolatban pár dolgot, a lehető legtárgyilagosabban.
Mennyire szélsőséges párt a Jobbik?
Bontsuk szét: antiszemita párt-e a Jobbik?
Nyíltan, pártpolitikusi, pártpublicista szinten biztosan nem. Hogy a szavazói, támogatói antiszemiták (és a továbbiakban: rasszisták, homofóbok, soviniszták, stb.)-e, az majdhogynem mellékes. Az biztosan nem antiszemitizmus, hogy az elvárt, mainstream irányvonallal ellentétben nem emelik piedesztálra a zsidó államot és a zsidó népet, nem tekintik őket kiváltságosnak, és úgy tartják, pont olyan jogon folyhatnak bele Magyarország ügyeibe, mint a malájok, a kongóiak, vagy a venezuelaiak (=minimális mértékben).
Rasszista párt-e a Jobbik?
Ismét leírható: nyíltan, pártpolitikusi, pártpublicista szinten biztosan nem. Az bizonyos, hogy a cigánysággal szemben kicsit feszültebbek, amiként az átlag magyar emberek is régen türelmük, toleranciájuk végére értek velük kapcsolatban. Ezzel együtt, sőt, ennek ellenére csupán arra törekednek, hogy a jogok, és a kötelességek minden magyar állampolgárra egyformán(!) vonatkozzanak, hogy szüntessük meg az erőszakolt anti-rasszizmust, ahol a nemcigány (mert így kell hívni) emberek nincsenek diszkriminálva a cigányság javára. Ez éppenhogy nem kirekesztés, ez éppen a legnemesebb liberalizmus és tolerancia!
Soviniszta párt-e a Jobbik?
Igen, a közbeszédükben erős szerepet kap a Trianon-busongás, a revizionalizmus vágya, a környező népek iránti harag és nemritkán megvetés. Egyéni megítélés kérdése, hogy kinek a szívében, a mindennapi életében mekkora teret foglal el a Trianon-élmény, az enyémben is megvan, de korántsem akkora mértékben, mint egy átlag Jobbikoséban. (Írtam is erről egy korábbi bejegyzésben.) Mindenesetre ez a nemzettragédia minden magyar embert érint, és jelentősége elvitathatatlan.
Mindezzel együtt a Jobbik, a Magyar Gárda tagjai tartanak-e pogromokat, nemzetiségi, etnikai alapú embervadászatokat hazánk területén, vagy akár az elcsatolt részeken? Hangos-e a sajtó a szlovák-, román-, szerbverésektől? Nem, sőt, épp ellenkezőleg. A helyi soviniszták inzultálják a külhoni magyarságot.
A nacionalizmust a sovinizmustól az erőszakosság különbözteti meg.
A Fidesz lehet nacionalista, a Jobbik nem. A Fidesz nacionalizmusa gesztusokban merül ki, és nincs mögötte tartalom, a Jobbik nacionalizmusa a jelenlegi felfogásrendszert tettekkel kívánja alapjaiban megváltoztatni. Vegyük észre, hogy ez az a különbség, amitől a Fidesz nacionalizmusa "jó nacionalizmus", a Jobbiké pedig "rossz nacionalizmus".
Erőszakos, durva, agresszív, balhés párt-e a Jobbik? (Vagy éppen a Magyar Gárda?)
Az impotensnek, fantáziátlannak nehezen nevezhető balliberális sajtó az elmúlt évek során képtelen volt összekaparni valahonnan egy gárdista által megvert cigányt, egy jobbikos képviselő által szóban bántalmazott zsidót, vagy akármit, ami ebben a témában terhelő lehetett volna. Még hazudni, kreálni sem sikerült semmit! Hát, ennyire erőszakos, durva, és agresszív a Gárda, és igen, ennyire félelemkeltő a létük.

Miután valamennyire kimosdattuk a (szerecsent) pártot a ráragasztott újnyilas-újfasiszta mázból, nézzük meg, miként tudnának jelentős politikai tényezővé válni, továbblendülni a 12-15%-ról, ami jelenleg csak egy senkivel sem elképzelhető koalíciós partnerségre lenne elegendő.

Nincsenek irigylésre méltó helyzetben, szó mi szó. Kétfelé is pávatáncot kell járniuk, egy időben. Ki kell építeni egy tömegbázist, a Fidesz "radikálisabb", nemzetibb támogatóit, és a baloldali pártokból kiábrándultakat egyaránt elcsalogatva. Őket világos kormányprogrammal, szakpolitizálással, vitriolos beszédekkel és szócsatákkal a Parlamentben és a sajtó munkatársaival szemben, és persze némi tüzes tekintetű demagóg, populista "magyarkodással" lehet megnyerni. Félő viszont, hogy ezzel a párt elveszíti hitelességét, és azt a fajta kemény, utcai politizálós, meg nem alkuvó arculatát, amiért az eddigi szavazóik támogatták. Tehát elkerülendő a betagozódást a "demokratikus jobb/bal közép párt" skatulyába, amibe kivétel nélkül az összes párt beletartozik, kénytelenek nyomatni az utcai hőbörgést, a zászlógyújtogató performanszokat, a transzparensek lengetését, és a többit.
Hogy lehet valaki egyszerre ilyen is és olyan is úgy, hogy közben megőrzi a hitelességét?

Támogatókat, új szavazókat három irányból tudnak nyerni.
Az első, talán legnagyobb, az a fiatalok. És midőn szégyen: az értelmiségi fiatalok! Ők azok, akik csendben végignézték, mit műveltek gyerekkoruk, és a szüleik szép országával a módszerváltás óta látszat-marakodó pártok. Látják, hogy bármennyire is szeretnének itthon, a szüleik, barátaik között, a megszokott környezetükben élni, ha érvényesülni akarnak, ha fiatal, alkotó, teremtő energiáikat ki akarják engedni, akkor azt csak külföldön tehetik meg, mert a dolgozni, élni akaró embert itthon a mindenkori kormányzat lenyomja, mint a bélyeget. A Jobbik a tiszta, szűz kezekkel, az új, más szisztéma ígéretével egy alternatívát ad nekik. És ők azok is, akik elég értelmesek ahhoz, hogy ne dőljenek be a ballib média fasizmussal való ijesztgetéseinek sem. Ez a Jobbiknak nagyon jó, mivel a magyar emberek többnyire görcsösen ragaszkodik a választásához, akár egy életen át, azt gondolja, hogy a politikai pártok focicsapatok, amiket az ember nem cserélget, mint az alsóneműjét. Aki tehát első szavazóként, egyszer Jobbikos, az mindig Jobbikos.
A második az a csoport, aki kiábrándult mindkét félből. Ők azok, akikre Vona Gábor szereti azt mondani: mindenki Jobbikos, csak még nem mindenki tudja magáról.
A harmadik csoport pedig azoké, akik mindenképpen tiszta kezeket akarnak, olyanokat, akiket még nem látott a vezetői székben.

A külpolitikájukon viszont mindenképpen változtatni kellene. A Facebookon lemérhető, hogy ezt a nehezen megideologizálható törökimádatot a szimpatizánsaik többsége ferde szemmel nézi. Törökország azért még mindig Ázsia, de legjobb esetben is Balkán. Azért még mindig csak egy iszlám állam. Azért a törökök még mindig állatok valahol, legalábbis a mi civilizációs mércénkhez mérten. A törökök nem rokonnépek. Van néhány rokon szavunk, ezeket megköszönhetjük a 150 éves uralomnak, és ennyi. A bolgárok, vagy még a bajorok is inkább rokonaink, mint a törökök. A török megszállás és szervezett magyarirtás idejéből ered az "Alföld elnéptelenedése" kifejezés is. Az elnéptelenedett Alföldre húzódtak később le a hegyekből a magyarok, a helyüket a beáramló szlávok foglalták el, megágyazva Trianonnak. (Köszönjük, török "testvéreink"!)
A törökök szeretik a magyarokat, és Magyarországot. Jó hogy, ahogy mi is szeretjük a svédeket. Csakhogy nekik hazánk egy iszlamista hídfőállás Európa belseje felé, és az európai munkaerőpiac felé. A Jobbik valóban ilyen együttműködést képzel el?
A logikus választást a jó viszonyhoz otthagyták az asztalon, és a Fidesz le is csapott rá, ezek pedig: a lengyelek. Közös múlt, közös sors, közös szimpátia.

Mindezekkel együtt borítékolható, hogy önerőből a Jobbik nem lesz kormányképes se jövőre, se négy év múlva. Egy esetleges globális rendszerváltás idején eljöhetne az ő idejük, kérdés, hogy mennyire szerencsés a viharos tengeren, a zavarosban halászni, nem garantált, hogy az ember a jó halat rántja ki a vízből, stb. Az mindenesetre valószínű, hogy egy ilyen kormányzás után nem lenne több, hagyományos értelemben demokratikusan megválasztott országgyűlés - és nem azért, mert a Jobbik diktatúrát vezetne be, hanem mert az ismert világunk alapvetően változna meg.
 
______________________________________________________________

Nem vagyok elragadtatva a népképviseleti demokráciától. Nem tartom szerencsésnek, hogy a hatalmat olyan emberek kezébe adjuk, akiknek a célja a hatalom, a meggazdagodás, és akik esetében a kampány során nem az erényeiket (rátermettség, becsületesség, szakértelem) díjazzuk, hanem a gyarlóságaikat (képmutatás, hazugság, nagyotmondás, gyalázkodás, populizmus, demagógia).
Sajnos nincs rá mód, hogy a feudalizmust, és a nemességet visszaállítsuk, ahol olyan osztály tagjai uralkodtak, akiket generációkon át eleve erre treníroztak, akiknek ez volt a hivatásuk, a küldetésük.

(Mielőtt kigúnyolnánk, és maradinak neveznénk engem, gyorsan fussuk át a reformkortól az első VH-ig, az ország egyik Aranykorában uralkodó személyeket: Gróf Széchenyi István, Gróf Batthyány Lajos, Báró Eötvös József, Gróf Andrássy Gyula, Báró Wekerle Sándor, Gróf Tisza István, Gróf Teleki Pál, sőt, még a megkérdőjelezhető nagysággal bíró Gróf Károlyi Mihály is mind nemesek voltak.)

Szóval induljunk ki abból, hogy van ez a parlamenti demokrácia, pártokkal. Hogy mikor tudnék jó szájízzel szavazni menni? Ha olyan pártok lennének, melyekre a következő kép nem igaz:

kampánycsend sertés.jpg

A valódi rendszerváltás alapfeltétele kell, hogy legyen, hogy senki ne lehessen Parlamentbe beválasztott képviselő, aki, vagy akinek a szülei a Pártállamban vezető funkciót töltöttek be.

Hiányát érzem továbbá a paletta teljességéhez pár alternatívának. Jelenleg mindegyik párt valamilyen "közép", mindenképpen demokrata, eszméjében egyszer Kádárista, gondoskodó állammal, másszor meg vadkapitalista.

Miért nincs Magyarországon egy valódi Szociáldemokrata, szakszervezeti, ipari munkás érdekeket szolgáló párt?
Miért nincsen egy valódi Földmunkás vagy Parasztpárt? Hiteles vezetőkkel és képviselőkkel, akik a földből élnek, akár generációk óta, és nem családjogi, válóperes ügyvédekkel.
Miért nincsen igazi, nyugat-európai értelemben vett Zöld párt? Egy olyan párt, amelyik kizárólag és szigorúan a természet, a környezet védelmével foglalkozik, és nem próbál belekontárkodni másba?
Egy alapvetően keresztény, katolikus vagy református ország országgyűlésében miért nincs egy valódi Keresztény párt? Aki a Krisztusi tanokra hívná fel a T. Ház tagjainak figyelmét minden olyan esetben, amikor a materialista kufárszellem mindent elborítani készül?

Facebook-csoport

4 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://csonkamenny.blog.hu/api/trackback/id/tr465568379

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.10.15. 12:13:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Evoke 2013.10.18. 19:53:18

Az elemzésed számos helyes megállapítást tartalmaz, különösen a pártokról szóló részek. A Jobbik jellemzésénél rózsaszínűbbnek látod a helyzetet a valóságnál. Amit a nemesség szerepéről, a képviseleti demokrácia elutasításáról írsz, az számomra a mai magyar valóságban való mély csalódottságodat jelzi. Abban igazad van, nem könnyű optimistának lenni! Gondolj Jézusra! Ha a világot nézzük, hiábavalónak tűnik a kereszthalál felvállalása. Az ember nem arra született, hogy legyőzzék! El lehet pusztítani, de legyőzni nem lehet soha, mondja az öreg halász. Szerintem nem elég az életet csak nézni, elemezni, cselekedve lehet megváltoztatni. Ma az egész világ egy süllyedő hajóra hasonlít, ahol játszik a zenekar, tolongás, nyüzsgés, felszínesség tapasztalható. De innen szép nyerni!
Még egy gondolat: ha egy bejegyzés hosszabb őt sornál, a művelt magyar már nem tudja elolvasni, meghaladja a képességeit.

Paraphone 2013.10.18. 20:25:38

@Evoke: A Jobbiknál mi volt rózsaszínűbb? A 12-15%? Ne tévesszen meg senkit a "szokásos" 5-6%, amit a közvéleménykutatók "mérnek". Egyrészt a Jobbikosok között a legtöbb titkolózó (vajh miért?), a kutatókkal szemben ellenséges és elutasító (vajh miért?); illetve régi taktika, hogy akit esélytelennek állítunk be, arra utóbb nem is szavaznak szívesen a bizonytalankodó szavazók. Meglesz az a 12-15%, kényelmesen.

Adél Kornfeld 2013.10.31. 00:31:14

Akkor várjuk a cikket a bajai-videó kapcsán is.
Nagyon jó a blog, csak kevés a kép.

Paraphone 2013.11.05. 21:12:02

@Adél Kornfeld: Azt nyugodtan. :) Az Index már mindent megírt róla, pro és kontra egyaránt.
süti beállítások módosítása