Ajánlom magamat

Utolsó kommentek

  • Paraphone: @Ahoj-: Köszönöm a kiegészítést, egyetértek, írtam is, hogy nem ész nélkül kellene mindent bezárni, hanem alaposan megvizsgálni, mely vonalakban van olyan érdemi potenciál, amit fejlesztésekkel elő ... (2020.05.21. 10:28) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Artyom2034: Sokáig nem voltak cikkek. Nem akarsz írni az azóta történt dolgokról? Pl.: önkormányzati választások, gyöngyöspatai úgy? (2020.05.20. 17:19) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Ziu9: Azt a kérdést sosem teszik fel, hogy azok az utasok, akik a mai napig utaznak egy vasúti mellékvonalon (ahol néha tényleg úgy tűnik hogy megállt az idő), ehhez ők miért ragaszkodnak? Pedig oka van: ... (2020.05.20. 15:35) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • okleveles naiv: Tök jó, de... :) Az a "probléma" a gondolatmeneteddel, h ésszerű, logikus, és a zemberek javát szolgálná. Viszont a mogyoró "elit"-nek ezek semmit sem számítanak. Nekik a másik számít, amit írtál, h... (2020.05.20. 14:48) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Ahoj-: Azért volna néhány mellékvonalban potenciál. Ott van pl Kecskemét - Félegyháza - Szentes - Orosháza - Békéscsaba - Gyula tengely. Utas lenne rajta, feltárja az alföldet, csak ugye vagy kétszer - h... (2020.05.20. 13:03) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Utolsó 20

Címkék

abortusz (1) adóbevallás (1) ajánló (1) aktuálpolitika (5) alapelvek (1) alkohol (1) államadósság (1) államforma (2) allergén növények (1) anarchia (1) arculat (1) bankrendszer (1) Bayer (1) bevándorlás (2) bevételszerzés (5) bevezetés (1) Budapest (1) célok (1) cigaretta (1) devizahitel (1) drogok (1) egészségügy (1) egyházak (1) energetika (1) energia (1) Európai Unió (2) fejlesztés (1) felsőoktatás (1) felújítás (1) Ferencváros (1) filozofálás (4) földtörvény (1) függetlenség (1) futball (1) garanciák (1) GMT+2 (1) gyalogos (1) gyorsvasút (1) hálózat fejlesztés (4) hatásvizsgálat (1) háziorvos (1) hirdetés (1) homo (1) homoszexualitás (1) honvédelem (2) hulladékgyűjtés (1) hulladékkezelés (1) idő (1) idősellátás (1) Ikarus (1) intézmények (1) invazív fajok (1) járműgyártás (2) jogállam (1) kamatterhek (1) káros szenvedély (1) kerékpáros (1) kerülendő szimbólumok (1) költözés (1) környezetvédelem (1) köszöntő (1) kötött pálya (5) közel-kelet (1) közigazgatás (1) közlekedés (10) közmédia (1) közösségi közlekedés (1) közterület (1) közterületek (1) közúti (3) külpolitika (3) kultúra (1) kutatás (1) lányok (1) légi (1) Magyar Munka Szervezet (1) Magyar Szabvány (1) Magyar Termék (1) megújuló energia (1) mellékvonal (1) menekültek (1) metró (1) mezőgazdaság (1) migráció (1) MMSZ (14) műemlékvédelem (1) működési területek (1) multikulti (1) nagymaros (1) Nato (1) négynapos munkahét (1) NER (1) nők (1) nyílt levél (1) nyugdíj (1) oktatás (2) önkormányzat (1) óraállítás (1) OVER (1) Paks2 (1) park (1) politika (1) politikai profil (4) popr (4) posta (1) prioritások (1) Rába (1) rágógumi (1) regionális központok (1) reklám (1) rendőrség (1) rendszerváltás (3) repülőtéri gyorsvasút (1) spiritualizmus (1) sport (2) szabályozók (1) szabványok (1) személyi okmányok (1) személyi összetétel (1) Szent Korona (1) szerencsejáték (1) szerviz (1) szigetelés (1) szobrok (1) szolgálati közlemény (3) természetvédelem (1) térségi együttműködés (1) tervezett elavulás (1) tolvajkergetők (1) Tomcat (1) tömegközlekedési csúcs (1) történelem (3) trianon (1) ügyintézés (1) Ukrajna (1) választás (4) valódi nemzeti konzultáció (1) vasúti (4) villamos (1) vízi (1) vízügy (1) zárszó (1) Címkefelhő

Feedek

Országmentés, béta verzió.

2016.02.21. 13:44 Paraphone

Időbeosztás

Címkék: idő négynapos munkahét óraállítás GMT+2 tömegközlekedési csúcs

(A cím meglehetősen cinikus, tekintve, hogy még 2015 decemberének közepén kezdtem el írni, és csak mostanra sikerült valahogy lezárni.)
Sosem éreztem úgy ezen a blogon, hogy egy bejegyzésemmel ennyire egyedül fogok maradni, mint most. Egy olyan témakört kívánok felforgatni, amelynek ilyen radikális megváltoztatása jó esetben is csak az emberek 51%-ának tetszene.
Szabad péntek minden héten - de ez sajnos nem lenne ingyen.
Munkanapok, ünnepnapok, tanrend, munkakezdés, időzóna, óraállítás, a "tovább" után.



Négynapos munkahét: munkavállalók

A 2008-as válság után több országban, számos nagyvállalatnál bevezették, igaz csak lokálisan, országszinten sehol, és kedvezőek voltak a tapasztalatok.
A trendek is világszerte errefelé mutatnak. Az általános fogyasztás visszaesőben, a termékek minőségével, élettartamával kapcsolatos elvárások egyre magasabbak, nő a gépiesítés aránya, stb. Egyre több ágazatban van egyre kevesebb (emberi) munkaórára szükség.
Ráadásul az emberek szeretik a "hosszú hétvégét". Mennyire szeretnék azt, ha minden hétvége hosszú lenne?
A háromnapos hétvégékből több ágazat is profitálna, a szolgáltatóipar, a szórakoztatóipar, a turizmus, a kereskedelem.
A foglalkoztatást is növelné ennek a bevezetése, mivel a "non-stop" szakmákban, mint pl a mezőgazdaság, a közműszolgáltatás, az egészségügy, a rendvédelem, a kiskereskedelem, ugyanarra a munkára több embert kellene alkalmazni, az egységnyi munkavállalókra eső kevesebb ledolgozható munkanap miatt.

Természetesen robotizáció ide vagy oda, egy csapásra mégsem lehetséges 20%-kal megrövidíteni egy egész ország teljesítményét. Valahonnan el is kell venni.

Ünnep-és munkaszüneti napok

Kétféle ünnep/munkaszüneti nap létezik: állami és egyházi(keresztény). Nézzünk magunkba: ezek mindegyike, mára szinte kizárólag amiatt jelent pozitívumot, mert aznap "nem kell dolgozni".

Január 1: A kijózanodás napja. Manapság olyan trend lett szilveszterkor otthon maradni, és lehúzott redőny mellett dvd-t nézni, mint húsvétkor elbújni a locsolók elől. Egyre többeknek kínos és felesleges a kötelező év végi lerészegedés.
Március 15: A '48-as forradalom 160 évvel a kitörése után már senkinek nem mond semmit, és igazából senkit nem is érdekel.
Húsvét: Vallási ünnep, mára teljesen megfosztva minden szakrális vonzatától. A keresztényeknek Jézus halála és feltámadása amúgy is napi élmény; a többiek sonkát és tormát zabálni meg tudnak az év többi napján is (jellemző, hogy a böjti időszakot valahogy senki nem tartja, csak a "fogyasztás" rész az, ami megmaradt).
Május 1: A nemzetközi munkásmozgalom ünnepe, és ezzel mindent elmondtunk róla. Munkaszüneti nappal ünnepeljük a munkát, na hiszen...
Pünkösd: Egy ünnep, amiről még a keresztények se tudják, hogy mi, meg miért. Emlékeztetőül: ezen a napon áradt ki a Szentlélek az apostolokra. Se tojásfestés, se faállítás, és még a gyerekeknek sem hiányozna.
Augusztus 20: Az állam szülinapi bulija. Államalapító Szent István királyunk napja, Szent Jobb körmenet, és társai. Vagy az Alkotmány ünnepe. Vagy az Új Kenyér ünnepe. Érezzük ugye, hogy nemigen van ennek a napnak funkciója?
Október 23: Egy újabb levert forradalom ünnepe. A legfiatalabbak, akik akkor részt vettek benne, ma 80 évesek, lassan ideje lenne ezt is elengednünk.
November 1: Nem, nem Halottak Napja. Mindenszentek. Koszorú-, mécses-, és krizantémipari Kiállítás-és Vásár. Ugorjunk.
December 25-26: A "halála és feltámadása" kicserélése "születése"-re, illetve a "sonka és torma" kicserélése "beigli és halászlé"-re után ugyanaz, mint amit a Húsvétnál írtam.

Javaslom ezen napok munkanappá tételét. Ha valaki mégis úgy érzi, hogy ő képtelen valamely napokon (vagy netán ezek közül egyiken sem) dolgozni, az vegyen ki szabadságot akkorra (ahogy egyébként jelenleg is teszi az ünnep, ámde nem munkaszüneti napjainkon).

Húsvét és Pünkösd is kétnapos ünnepek, de ezekből 1-1 nap vasárnapra esik, 1-1 pedig hétfőre.
A többi dátumhoz kötött, azaz véletlenszerű, hogy hétvégére, vagy munkanapra esik-e. A maradék 10 munkaszüneti napból tehát 2,8-nak van rá esélye, hogy hétvégére essen.
Összességében ez annyit tesz, hogy a jelen rendszerben 10-(3)+2, azaz évi 9 közvetlen munkaszüneti napot jelent az, hogy vannak nemzeti és egyházi ünnepeink.

Szabadság

Jelenleg egy pályakezdő munkavállalónak évi 20 nap szabadság jár, egy nyugdíj előtt állónak ez a mennyiség évi 30 nap. (Ennek a feléről dönthet szabadon a munkavállaló, és feléről a munkaadó, de jellemzően a munkaadók rugalmasan és normálisan szokták ezt a dolgot kezelni, még nálunk is.)
Ezt változtatnám meg (a péntekek szabadnappá tétele után) évi 10-20 napra.

Munkaidő

Annak érdekében, hogy a ledolgozott évi munkaórák számát még jobban közelítsük a jelenlegihez, felvetődhet a napi munkaidő növelése, ez semmi radikális, a jelenlegi 8 óráról 9-re növekedne.

Összegzés és egy kis számtan:

Jelenleg 261 munkanap van egy évben. Ebből lejön 9 munkaszüneti nap, és 20-30 nap szabadság (átlag 25). Marad 227 ledolgozandó nap, nyolc órás munkaidővel számítva ez 1816 munkaórát jelent évente.

A felvázolt rendszerben, a péntekek (52 nap) felszabadítása után 209 munkanap maradna, ebből lejön a nulla munkaszüneti nap, és a 10-20 nap szabadság (átlag 15), marad 194 ledolgozandó nap, napi 9 munkaórával ez évi 1746 munkaórát jelent.

A veszteség mindösszesen évi 70 óra (a jelenlegi 8 órás rendszer szerint ez kevesebb, mint 9 kieső munkanap évente).

Négynapos munkahét: tanulók (és tanárok)

Két legyet egy csapásra: ha már a szülőknek szabad a péntek, legyen szabad a gyerekeknek, és a tanáraiknak is!

A felsőoktatásban, különösen az ország két, átellenes részében lakó és tanuló, kollégista diákok körében régi hagyomány az órarenddel való zsonglőrködés, olyanformán, hogy a péntek (vagy a hétfő) felszabaduljon, így hosszabb és tartalmasabb legyen az otthon töltött idő.
A főiskolák tanmenete rugalmasabb, és a diákokat is felnőttként kezelik, ráadásul jelenleg is eléggé elnyújtott, szinte nagyobb szünetektől mentesen, folyamatosan zajlik a szorgalmi időszak-vizsgaidőszak ciklikus váltakozása.

Az általános-és középiskolák feszesebb beosztással dolgoznak. (Nem közvetlenül a bejegyzés témája, de személy szerint szerencsésebbnek és főként hasznosabbnak tartanám, ha az alap-és középfokú oktatás során a jelenleginél jóval kevesebb hangsúlyt helyeznének a lexikális tudás átadására és számonkérésére, a teljesítmény mérésére, és jóval többet az alapvető ismeretek elsajátítására, a konstruktivitásra, a szabad gondolkodásra és a szabad vitakultúrára, a kooperatív munkára, egymás segítésének örömére, stb. Egy ilyen irányvonalak mentén szerveződő oktatást kevésbé kötné gúzsba a "leadandó anyag mennyiségéhez szükséges idő", a számonkérések, és a nyári pótvizsgák, a diákokat pedig nem untatná és gyötörné az iskola, hanem szórakoztató kihívások elé állítaná, és nem rabolná el az egész fiatalságukat monoton és repetatív órai, és házi feladatokkal.)

A menetrendet még jobban nyomorítja, és elmebeteg nulladik, meg dupla-nulladik órák beerőltetésére kényszeríti a pedagógusokat a sok iskolai szünet, főleg az 55-56 munkanapot egyvégtében átölelő nyári szünet.
Egy gondolat erejéig emlékezzünk meg arról, miért is eme szünet. A gyermekkorral, a gyermeki léttel járó szerzett alapjog? Nem.
A nyári szünet hagyománya abból a korból ered, mikor még a fejlett országok is javarészt jelentős élőerőt használó, mezőgazdasági (agrár) országok voltak. Ebbe a rendszerbe tavasztól őszig elengedhetetlenül szükséges volt minden munkáskéz, még a legkisebbeké is.
Mára ez már nincs így. Helyette van egy olyan, az össznépesség 80%-át közvetlenül, vagy közvetve érintő probléma: amíg a szülők nyáron dolgoznak, addig mi legyen a gyerekekkel iskola nélkül, egész nap? A nagyszülői terhelhetőség korlátos, a nyári táborok ilyen intervallumban megfizethetetlenek (egy átlag magyar háztartás számára), a szülők, szerencsés és ritka esetben mindkét szülő szabadsága szintén nem végtelen. Maradnak hát a csellengő, otthon unatkozó, egész nap tévéző-netező-számítógépjátszó, magányos gyerekek, meg az értük a munkahelyükön aggódó szülők.

Tudom, hogy most sem a gyerekek, se a tanárok előtt nem leszek népszerű, de a legkézenfekvőbb megoldás a folyamatos iskola, őszi (5 munkanap), téli (7 mn), tavaszi (4 mn), nyári (55 mn) szünetek nélkül, négynapos tanítási hetekkel (szabad péntekkel).

A napi óraszámok változatlanul hagyása mellett, ez a számok nyelvére lefordítva így fest:

Jelenleg a tanév évek (évtizedek?) óta 180 nap, plusz-mínusz 1-2 nap.
Az új rendszerben (szabad péntekekkel) rendelkezésre állna a fentebb már kiszámolt 209 tanítási nap. Ebből lejönne az új tanév kezdetét jelölő szeptember elsejét megelőző csonka hét+egy hét (azaz 5-8 munkanap, átlagosan 7). Ebben az időszakban tudna összegyűlni a tantestület, lezárnák az előző tanévet, megterveznék a következőt, összeállítanák a tanmenetet és megkreálnák az órarendeket. Lezajlanának a pótvizsgák, és le lehetne bonyolítani a közepesebb karbantartási munkálatokat is (pl tisztasági festés).
Jelesül 2016-ban ez így nézne ki: szabadnap a diákoknak Augusztus 22-25 (H-Cs), és 29-31 (H-Sze), Szeptember 1. csütörtök pedig az új tanév első napja. (Azaz 2016-ban 7 "új" munkanap szabadul fel ily módon.)

Persze ne legyünk igazságtalanok a fiatalokkal sem, ami a felnőtteknek jár, az járjon nekik is.
Nagyvonalúak vagyunk a diáksággal akkor, ha a munkavállalói átlagot (15 nap) az évközi 7 napon felül megadjuk nekik - de látni fogjuk, hogy még ezt is megtehetjük.
A 15 napból kötelezően lejönne az évi egy hét (4 munkanap) érettségi szünet; ezt a középiskolások mellett az általános iskolások is megkapnák.
A maradék 11 nap elosztásáról pedig az évi első szülői értekezleten, közösen döntenének a tanárok, és a szülők.
Mindent levonva (209-7-15) maradna 187 tanítási nap egy tanévben; ez 7 nappal több, mint amennyi jelenleg szükséges.
Jelenleg 180*7 tanórát, azaz évi 1260 órát kell a diákoknak a fenekükön kibekkelni. Az új rendszer szerinti, heti kétszeri 7, és kétszeri 6 órával végzett számítás szerint évi 1216 órát töltenének a gyerekek az iskolapadban. A difi mindössze 44 óra; ez pedig kényelmesen kigazdálkodható a tananyag racionalizálásával.
A rövidebb tanítási napokon a diákok érkezhetnének egy órával később (a jelenlegi, korábbi hazamenés helyett), ennek a lentebb bemutatott nemzetgazdasági előnyein túl egyéb, kutatásokkal igazolt előnyei is lennének, jelesül az, hogy a kipihent diákok jobban teljesítenek az iskolában, mint a még félig alvók.

Ez volt tehát e bevezetőben emlegetett Nagy Terv, a bejegyzés végén feldobnék három olyan, szintén az idővel kapcsolatos témakört, ami egyenként is megérne egy Valódi Nemzeti Konzultációt, netán népszavazást.


Reggeli (-és délutáni) csúcsok szétosztása a közösségi, és az egyéni közlekedésben

A VEKE szinte napra pontosan négy éves, totális érdektelenségébe fulladt javaslatcsomagjával csak egyetérteni lehet. A rugalmas munkakezdés, az ingyenes utazás sávossá tétele, és annak jótékony hatásai egy cikkben:
A cikk


Téli-nyári időszámítás

Én személy szerint úgy gondolom, hogy az évi kétszeri óraátállítás kevesebb bosszúságot okoz, mint amennyi hasznot általában hajt az országnak, így felőlem maradhatna. Végleges megoldásnak egy széleskörű társadalmi vitát javasolnék, melynek az eredménye ügydöntő lenne.
A Magyar Narancs a témát alaposan körüljáró írása


Időzóna: GMT+2

Ez viszont megint egy olyan téma, ami engem teljesen "megvett", és amibe nem tudok belekötni. Egy egyszeri átállás, aminek csak pozitív vonzatai vannak, és ami nem mellékesen az óraállítás mizériáját is feleslegessé teszi.
Egy oldal, részletesen a GMT+2-ről

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csonkamenny.blog.hu/api/trackback/id/tr198037842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paraphone 2016.02.23. 08:44:40

Kaptam a témában egy érzelmes ellenvéleményt, mely szerint az emberek igenis szeretik, hogy az életük nem megy monoton taposómalom, hanem vannak egy éven belül ciklusok, amiket a megszokott, szeretett, és várt ünnepek határolnak be, és amely ünnepeket jóelőre várhatják.

Két dolog: egyáltalán nem gondolom, és ezt hangsúlyoztam is, hogy azért, mert szerintem ez egy olyan ötlet, ami a többségnek is bejönne, ez valóban így van. Mindenképpen meg kéne előzze az átállást egy széleskörű (valódi) nemzeti konzultáció, vagy népszavazás a témában.
A másik: azt feleltem a felvetésre, hogy mindenkinek lehetősége lenne arra, hogy a megszokott ünnepnapjaira szabadságot vegyen ki. Abból a megrövidítettből? (Mínusz 10 nap/év.)
A bejegyzésben írtak szerint jelenleg 10 olyan, egyházi vagy állami munkaszüneti nap van, ami dátumhoz kötött, tehát eshet munka-vagy szabadnapra is. A 4 munkanap-3 szabadnap rendszerben ez azt jelenti, hogy évente ebből 4 nap biztosan a "hosszú hétvégére esik" (pontosan 4,3), marad 6, amit ki kell venni szabadságból. Egy pályakezdőnek e fölött is marad évi 4 napja, ami 10 nap (akár) nyári szünidőt jelenthet neki egyvégtében - a megszokott ünnep-és munkaszüneti napjai fölött.

bugenhagen 2016.02.28. 12:53:54

Remélem, hogy ez az egész írás komoly, mert viccnek egy kicsit durva.

bugenhagen 2016.02.29. 15:05:33

Ez az egész ötlet egy sor dolog miatt kivitelezhetetlen (amellett, hogy az emberek többsége nem is akarná).

Mondok csak egyet: a magyar gazdaság szoroson integrálódik az európai és a világgazdasággal. Egy sor gyárban, irodában vannak olyan munkafolyamatok, amelyek össze vannak fonódva egy másik munkafolyamattal Ausztriában, az USA-ban vagy akár Indiában. Egy évben pár alkalommal még meg lehet csinálni, hogy az egyik helyen munkaszüneti nap van, a másikon meg nincsen, de évi 52 alkalommal biztosan nem. Ez már önmagában is egy csomó vállalkozás megszűnését eredményezné.

bugenhagen 2016.03.01. 11:23:16

Látom, ezzel az egy megjegyzéssel porrá zúztam az egész koncepciót. Ennyire volt átgondolva.

Paraphone 2016.03.04. 07:04:32

@bugenhagen: Minek vitáztam volna?
Az, hogy szerinted az emberek többsége nem akarná, pont annyit ér, mint az, hogy szerintem meg akarná. Mivel egyikünk sem az "emberek többsége", ezért mindketten csak arról beszélhetünk, hogy szerintünk jó lenne-e, vagy sem. :) De amúgy meg szívesen leírom, immár harmadszor is: természetesen egy ilyen változtatást széleskörű népi/nemzeti/lakossági (kinek szájíze szerint) véleménygyűjtés kell, hogy megelőzzön.

A kivitelezhetetlenség mellett felhozott érved az, ami nem komoly, ugye? Képzelem, ahogy a számok feltorlódnak a számítógépeken, mert a szabadnapokon nem tudják őket odaát fogadni. Vagy a legyártott részegységek a raktárakban.
Az olyan munkafolyamatokat meg minek kutyuljuk ide, ahol jelenleg is évi 365 napos az üzem? Ott váltott műszakokban oldják ezt meg, ugyanez a váltott műszakolás mehetne nálunk is.

bugenhagen 2016.03.04. 08:10:38

@Paraphone: Nem a számok torlódnak fel a számítógépen, hanem például a szállítmányok a gyárudvaron, vagy a ki nem szolgált ügyfelek, vagy a le nem gyártott, egy fázisban megrekedt termékek... Teljesen szétzilálná a munkamegosztást egy ilyen agyatlan dolog.

Az emberek többsége - ezt azért mondom, mert családos ember vagyok a gyerekeim iskolába jártak/járnak, és azért ismerem valamennyire a magyar családok életét. Ennélfogva azt is tudom, hogy a 2 napos hétvége a legtöbb család számára bőven elég, kicsit már unják is, minden ellenkező híreszteléssel ellentétben hétfőn a gyerekek többsége örömmel megy iskolába, a szülők meg munkába. Egyáltalán nem evidencia, hogy az emberek szeretik a hosszú hétvégét. És ha szeretik évente egyszer-kétszer, abból még nem következik, hogy még jobban szeretnék évente sokszor.

>Pünkösd: Egy ünnep, amiről még a keresztények se tudják, >hogy mi, meg miért.

Erről röviden annyit: baromság. Nézzél már körül egy pünkösdkor, hányan vannak a templomokban, plusz akik otthon nézik akár a Vidám Vasárnapot - róluk honnan veszed, hogy nem tudják? Ja, csak úgy... Mert biztos.

Artyom2034 2016.04.10. 11:42:08

Hello MPGy! A face-ra már régóta nem mentem fel, mert nemigazán volt időm rá, de most tudtam időt szakítani arra, hogy megnézzem a blogjaidat és látom, hogy vannak új bejegyzéseid.
Akkor a bejegyzéshez:
Január 1-jén én nem szívesen mennék be dolgozni, pedig én otthon szoktam szilveszterezni és nem szoktam lerészegedni. Egyszerűen azért, mert sokáig vagyok fent. Te szívesen mennél be 9 órát dolgozni délelőtt 9-re (sőt sokaknak már 8-kor kezdődik a munka), úgy, hogy előző este 1-2-ig (sokan még tovább) voltál fenn? Annak meg nem sok értelme van, hogy az év első napján mindenki félkomásan, kávét vedelve próbálja meg túlélni a 9 órás munkaidőt.
Március 15., Augusztus 20., Október 23.: nemzeti ünnepek, evidens, hogy megtartjuk őket. Az meg nem indok, hogy régen volt. Japánban a megalapítás ünnepe az első császár trónra lépését dicsőíti ami Kr.e. 660-ban (!!!) volt, ehhez képest 1956., sőt még 1848. is szinte most volt.
Keresztény vallási ünnepek: Magyarország a keresztény kultúrkör része, legalább a vallási ünnepek emlékeztessék az átlagembert erre.
Iskolai szünetek: abban egyetértek, hogy a nyári szünet túl hosszú, de azért legyen meg legalább egy, esetleg másfél hónap hosszú. A diákok az első néhány héten még el tudják foglalni magukat, nem unatkoznak (legalábbis én így tapasztaltam). Kb. egy hónap után kezdik annyira elunni magukat a diákok, hogy tényleg jó lenne, ha foglalkoznának velük. Másfél hónapos nyári szünet esetén 2 hétre kéne megoldani ezt a problémát, ennyit szerintem elbírnak a nagyszülők, illetve a szülői szabadságok. A nyári szünidőből lecsapott egy hónap egy része a többi szünet (őszi, téli, tavaszi) néhány nappal való meghosszabbítására menne. A fennmaradó napokkal hosszabb lenne a tanév, cserébe viszont maradna a tanév óraszáma, úgyhogy rövidebb tanítási napok lennének (minél kevesebb 7-ik óra).
A 2 napos hétvége meg szerintem elegendő, inkább dolgozok hetente 5-ször 8 órát, mint csak 4-szer, de 9 órát. 9 órás munkanapnál napi egy óra szabadidő menne el, amire inkább szüksége van az embernek, mint a hosszú hétvégére. Vegyük egy 8-ra dolgozni menő ember hétköznapját:
Reggel 6, szerencsésebbeknek fél hét: felkelés
Utána kb. 45 perc reggeli teendők (felöltözés, szarás, reggelizés, becsomagolás, külsőnk rendbetétele, stb.)
Utána 1 óra, szerencsésebbnek fél óra út a munkahelyre, ha kicsi a gyerek, akkor ez összekapcsolva az óvodába, iskolába szállítással
8 óra: munka kezdete
16 óra: munka vége
Utána hazaút, ha kell gyerek elhozatala az óvodából, iskolából. Aki fél ötre otthon van az szerencsésnek mondhatja magát, sokan csak 5-re érnek haza. És akkor még előfordulhat, hogy el kell menni vásárolni, ügyintézni, otthoni dolgok (pl.: kajakészítés) elvégzése. És mindezek mellett még egy normális családban a gyerekkel is törődni kéne valamennyit, a szülőknek is egymással, hogy ne menjen tönkre a kapcsolatuk. És még az egészséggel is jó lenne foglalkozni (pl.: napi fél óra mozgás). És akkor vannak akik 9-re, sőt 10-re járnak dolgozni, akkor mindezek még tovább csúsznak. 9 órás munkanap esetén minden munka utáni elfoglaltságra egy órával kevesebb jutna, amit nem hinném, hogy kárpótolna az, hogy 1 nappal hosszabb a hétvége, ami meg esetleg már unalomba fulladna.
süti beállítások módosítása