Ajánlom magamat

Utolsó kommentek

  • Paraphone: @Ahoj-: Köszönöm a kiegészítést, egyetértek, írtam is, hogy nem ész nélkül kellene mindent bezárni, hanem alaposan megvizsgálni, mely vonalakban van olyan érdemi potenciál, amit fejlesztésekkel elő ... (2020.05.21. 10:28) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Artyom2034: Sokáig nem voltak cikkek. Nem akarsz írni az azóta történt dolgokról? Pl.: önkormányzati választások, gyöngyöspatai úgy? (2020.05.20. 17:19) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Ziu9: Azt a kérdést sosem teszik fel, hogy azok az utasok, akik a mai napig utaznak egy vasúti mellékvonalon (ahol néha tényleg úgy tűnik hogy megállt az idő), ehhez ők miért ragaszkodnak? Pedig oka van: ... (2020.05.20. 15:35) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • okleveles naiv: Tök jó, de... :) Az a "probléma" a gondolatmeneteddel, h ésszerű, logikus, és a zemberek javát szolgálná. Viszont a mogyoró "elit"-nek ezek semmit sem számítanak. Nekik a másik számít, amit írtál, h... (2020.05.20. 14:48) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Ahoj-: Azért volna néhány mellékvonalban potenciál. Ott van pl Kecskemét - Félegyháza - Szentes - Orosháza - Békéscsaba - Gyula tengely. Utas lenne rajta, feltárja az alföldet, csak ugye vagy kétszer - h... (2020.05.20. 13:03) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Utolsó 20

Címkék

abortusz (1) adóbevallás (1) ajánló (1) aktuálpolitika (5) alapelvek (1) alkohol (1) államadósság (1) államforma (2) allergén növények (1) anarchia (1) arculat (1) bankrendszer (1) Bayer (1) bevándorlás (2) bevételszerzés (5) bevezetés (1) Budapest (1) célok (1) cigaretta (1) devizahitel (1) drogok (1) egészségügy (1) egyházak (1) energetika (1) energia (1) Európai Unió (2) fejlesztés (1) felsőoktatás (1) felújítás (1) Ferencváros (1) filozofálás (4) földtörvény (1) függetlenség (1) futball (1) garanciák (1) GMT+2 (1) gyalogos (1) gyorsvasút (1) hálózat fejlesztés (4) hatásvizsgálat (1) háziorvos (1) hirdetés (1) homo (1) homoszexualitás (1) honvédelem (2) hulladékgyűjtés (1) hulladékkezelés (1) idő (1) idősellátás (1) Ikarus (1) intézmények (1) invazív fajok (1) járműgyártás (2) jogállam (1) kamatterhek (1) káros szenvedély (1) kerékpáros (1) kerülendő szimbólumok (1) költözés (1) környezetvédelem (1) köszöntő (1) kötött pálya (5) közel-kelet (1) közigazgatás (1) közlekedés (10) közmédia (1) közösségi közlekedés (1) közterület (1) közterületek (1) közúti (3) külpolitika (3) kultúra (1) kutatás (1) lányok (1) légi (1) Magyar Munka Szervezet (1) Magyar Szabvány (1) Magyar Termék (1) megújuló energia (1) mellékvonal (1) menekültek (1) metró (1) mezőgazdaság (1) migráció (1) MMSZ (14) műemlékvédelem (1) működési területek (1) multikulti (1) nagymaros (1) Nato (1) négynapos munkahét (1) NER (1) nők (1) nyílt levél (1) nyugdíj (1) oktatás (2) önkormányzat (1) óraállítás (1) OVER (1) Paks2 (1) park (1) politika (1) politikai profil (4) popr (4) posta (1) prioritások (1) Rába (1) rágógumi (1) regionális központok (1) reklám (1) rendőrség (1) rendszerváltás (3) repülőtéri gyorsvasút (1) spiritualizmus (1) sport (2) szabályozók (1) szabványok (1) személyi okmányok (1) személyi összetétel (1) Szent Korona (1) szerencsejáték (1) szerviz (1) szigetelés (1) szobrok (1) szolgálati közlemény (3) természetvédelem (1) térségi együttműködés (1) tervezett elavulás (1) tolvajkergetők (1) Tomcat (1) tömegközlekedési csúcs (1) történelem (3) trianon (1) ügyintézés (1) Ukrajna (1) választás (4) valódi nemzeti konzultáció (1) vasúti (4) villamos (1) vízi (1) vízügy (1) zárszó (1) Címkefelhő

Feedek

Országmentés, béta verzió.

2013.07.16. 21:56 Paraphone

Invazív és allergén fajok elleni védekezés

Címkék: környezetvédelem invazív fajok MMSZ allergén növények

Az invazív (nem őshonos, természetes ellenségeinek hiányában korlátlanul szaporodó) állatfajok, és a sokszor allergén, szintén invazív növényfajok évről-évre sok gondot, és megszámlálhatatlan kiadást jelentenek a mezőgazdaságnak, az egészségügynek.
Azt a tétova maszatolást, amit évek-évtizedek óta az aktuális kormányzatok ezen a fronton végeztek, egy magasabb, hatékonyabb sebességfokozatú küzdelemre kell felváltani.

Invazív növények

Ebben a bejegyzésben több lesz a felhasznált irodalom, mint a hozzáadott érték, elsőnek jöjjön egy összefoglalás az invazív fajokról: itt.
Ez pedig egy összefoglaló az allergén növényekről: ott.

Ezen növényeket vagy erdészeti, vagy MMSZ erőforrások bevonásával, a lehető legszélesebb mértékben, a lehető legalaposabban irtani javasolt.
Az allergén fajok esetében a lakott területekről, a belterületektől kifelé célszerű haladni, míg az egyéb fajoknál a természetvédelmi területek széleitől kifelé indokolt a haladás.
Utóbbiak esetén én erős túlzásnak tartanám az összes felsorolt, egy vagy két csillaggal jelölt növényt kipusztítani, vagy üldözni, a fókuszt a három csillaggal jelöltekre helyezném.
Egyik listán sem szerepel a nyárfa. Ez az a növény, amelyik tavasszal az egész környezetét mindenfelé szálló, majd fehér hurkákba feltorlódó termésekkel örvendezteti meg. Ez nemcsak zavaró, de a szemnek-orrnak irritáló is, látványban pedig rendetlen, piszkoz képzetet kelt. Javaslom tehát, hogy a lakott területekről, és azok közvetlen környezetéből ezeket a fákat vágjuk ki.

Szintén nem tesz a linkelt írás említést a lokálisan invazív fajtákról, pl a Sas-hegy kiemelten védett árvalányhaj-lelőhelyeit veszélyeztető, a környékbeli kertekbe, kertek elé betelepített, majd mindenfelé elterjedő orgonáról; vagy a rendkívül sebezhető pusztai tölgyesekről, melyekben a tölgyön és a nyíren kívül szinte minden más fafaj invazívnak számít.

Tehát a fafeldolgozásban, tüzelőként, pelletáláshoz, komposztálásra begyűjthető, és felhasználható fajok elsősorban:
akácfélék, ecetfa, közönséges nyír, zöld juhar, egyes pázsitfűfélék, parlagfű, üröm.

Az annyira allergén, és agresszív fajok, mint pl a parlagfű, speciális elbánást igényelnek: a begyűjtés (lehetőleg gyökeres eltávolítás) után szárítás, majd zárt hamvasztás (energiakinyeréssel, lehetőség szerint), utána a keletkező hamu elvermelése (esetleg új telepítésű gyümölcsösök, erdők gödrébe talajjavítás gyanánt keverhető).
Ez egyáltalán nem túlzás, a parlagfű magja eltemetve akár 30 évig is életképes, csíraképes marad!
(Akik szerint pedig a parlagfű nem más, mint az ambrózia, az Istenek nektárjának megfelelője, amit már az ókori görögök is sokat fogyasztottak [megj.: a parlagfüvet a múlt század ötvenes éveiben hurcolták be Európába], ami mindent gyógyító csodaszer, de főleg az allergiát gyógyítja, azoknak javaslom, hogy egyenek belőle jó sokat, de másokat, ha lehet, kíméljenek meg az idiotizmusuktól.)

Invazív állatok

Mint a növényeknél linkelt írásból látható, ez a kategória elsősorban rovarokat tartalmaz, illetve vízi élőlényeket.
Előbbiekre nézve nem sok ötletem van, hogy a durvánál is durvább szintre emelt vegyszeres "növényvédelem" kizárása után milyen egyéb, természet-és fogyasztóbarátabb megoldások maradnak.
Ugyan begyűjtéses, leadásos versenyben az ötvenes években szinte teljesen sikerült a májusi cserebogarat kiirtani, pl a burgonyabogár esetében valami hasonlót el is tudok képzelni, akár állami ösztönzéssel is, pl minden kiló bogár után ezer ft járna a gyűjtőnek, de egyrészt (szerencsére) talán még ekkora nyomor nincs nálunk, hogy ez mérhető eredményekkel járjon, másrészt pl nehezen tudom elképzelni, ahogy MMSZ dolgozók, vagy önkéntesek tömegesen, erdőkön-mezőkön pajkosan szökdécselve kergetnék mondjuk a szövőlepkéket... Hatékonyan.

A vízi élőlények halászata-horgászata célzott módon működőképes, természetesen az őshonos fajták visszadobása mellett. Az így kifogott halak méretüktől függően az MMSZ saját ellátásában kaphatnak szerepet, kisebb méret esetén pedig takarmányként (halliszt) használhatók fel.
(A sokat idézett cikk nem írja idegen, ártalmas halként az amurt, a balint, sőt, a Balatont időről időre ellepő angolnát sem, pedig az én ismereteim szerint ezek is inkább károsak, mint hasznosak az őshonos vízivilágra nézve.)

A fácán, a kanadai lúd, vagy épp a dámszarvas vagy a muflon esetében a helyi vadásztársaságok ösztönzésével lehet ezen állatok állományát jelentősen ritkítani. A kilőtt vadak szintén beilleszthetők az MMSZ étrendjébe.

Érdemes még szót ejteni a nagyvárosokban élő hívatlan állatokról is.
Rágcsáló és csótány (svábbogár) terén a rendszerváltáskor igen jól álltunk, nemzetközi viszonylatban is. Mióta azonban az ezek elleni védekezést nem ingyenesen, nem rendszeresen, nem minden területre kiterjedően, és nem kötelező érvénnyel végzik, azóta a helyzet lassan, de romlik. A tendencia megfordítható, amennyiben az előző mondatomból a "nem" szócskákat kivesszük.

Lehet, hogy szívtelen vagyok, de én nem vagyok barátja a nagyvárosainkban tömegesen élő galamboknak, és verebeknek sem. Előbbiek a szemetünkből élnek, nem sokkal higiénikusabbak a patkányoknál, fertőzéseket terjeszthetnek (nem véletlenül gúnyolják őket repülő patkányoknak), míg utóbbiak a hasonló testű énekesmadaraink erőszakos ellenfelei. A galambok ráadásul összepiszkítanak mindent, és zajonganak a tetőterekben, világítóudvarokban, szellőzőkben. (Nem akarok keserű vénasszonynak tűnni, de aki fölött laktak galambcsaládok, az tudja, hogy hosszú távon mennyire kellemetlenek tudnak lenni.)
Ritkításukra a méreg kihelyezését annak közegészségügyi, és válogatás nélkül ölő hatásai miatt nem javaslom; a városokban kis kaliberű puskákkal való lövöldözést pedig annak veszélyes, és véres mivolta miatt nem.
Solymászok bevonása, illetve csapdák kihelyezése volna célravezető.
Az így levadászott/elfogott madarak húsát állatkertek, vadasparkok húsevőinek táplálására, illetve kutya-macskaeledel gyártásához lehetne felhasználni.

Facebook-csoport

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csonkamenny.blog.hu/api/trackback/id/tr895408830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tudi 2013.08.14. 19:17:03

Egyetértek, bár én a bálványfát is a nyárfa mellé tenném, hisz az nagyon gyorsan szaporodik és nem tudok semmi gazdasági jelentőségéről. Viszont vannak olyan fák, amiket jó lenne, ha elterjednének, hisz nagy gazdasági hasznuk van.
hu.wikipedia.org/wiki/Oxyfa

Paraphone 2013.08.15. 12:02:21

@tudi: Ezt írtam az invazív növényeknél: "Tehát a fafeldolgozásban, tüzelőként, pelletáláshoz, komposztálásra begyűjthető, és felhasználható fajok elsősorban:
akácfélék, ecetfa, közönséges nyír, zöld juhar, egyes pázsitfűfélék, parlagfű, üröm."

Próbáltam okos lenni, hogy ugye ecetfa=bálványfa, de legnagyobb megrökönyödésemre nem, mivel: www.edenkert.eu/tevedesek-erdeje/balvanyfa-vagy-ecetfa.html

Mindenesetre mindkettő ártalmas és ritkítandó. :)
süti beállítások módosítása