Ajánlom magamat

Utolsó kommentek

  • Paraphone: @Ahoj-: Köszönöm a kiegészítést, egyetértek, írtam is, hogy nem ész nélkül kellene mindent bezárni, hanem alaposan megvizsgálni, mely vonalakban van olyan érdemi potenciál, amit fejlesztésekkel elő ... (2020.05.21. 10:28) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Artyom2034: Sokáig nem voltak cikkek. Nem akarsz írni az azóta történt dolgokról? Pl.: önkormányzati választások, gyöngyöspatai úgy? (2020.05.20. 17:19) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Ziu9: Azt a kérdést sosem teszik fel, hogy azok az utasok, akik a mai napig utaznak egy vasúti mellékvonalon (ahol néha tényleg úgy tűnik hogy megállt az idő), ehhez ők miért ragaszkodnak? Pedig oka van: ... (2020.05.20. 15:35) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • okleveles naiv: Tök jó, de... :) Az a "probléma" a gondolatmeneteddel, h ésszerű, logikus, és a zemberek javát szolgálná. Viszont a mogyoró "elit"-nek ezek semmit sem számítanak. Nekik a másik számít, amit írtál, h... (2020.05.20. 14:48) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Ahoj-: Azért volna néhány mellékvonalban potenciál. Ott van pl Kecskemét - Félegyháza - Szentes - Orosháza - Békéscsaba - Gyula tengely. Utas lenne rajta, feltárja az alföldet, csak ugye vagy kétszer - h... (2020.05.20. 13:03) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Utolsó 20

Címkék

abortusz (1) adóbevallás (1) ajánló (1) aktuálpolitika (5) alapelvek (1) alkohol (1) államadósság (1) államforma (2) allergén növények (1) anarchia (1) arculat (1) bankrendszer (1) Bayer (1) bevándorlás (2) bevételszerzés (5) bevezetés (1) Budapest (1) célok (1) cigaretta (1) devizahitel (1) drogok (1) egészségügy (1) egyházak (1) energetika (1) energia (1) Európai Unió (2) fejlesztés (1) felsőoktatás (1) felújítás (1) Ferencváros (1) filozofálás (4) földtörvény (1) függetlenség (1) futball (1) garanciák (1) GMT+2 (1) gyalogos (1) gyorsvasút (1) hálózat fejlesztés (4) hatásvizsgálat (1) háziorvos (1) hirdetés (1) homo (1) homoszexualitás (1) honvédelem (2) hulladékgyűjtés (1) hulladékkezelés (1) idő (1) idősellátás (1) Ikarus (1) intézmények (1) invazív fajok (1) járműgyártás (2) jogállam (1) kamatterhek (1) káros szenvedély (1) kerékpáros (1) kerülendő szimbólumok (1) költözés (1) környezetvédelem (1) köszöntő (1) kötött pálya (5) közel-kelet (1) közigazgatás (1) közlekedés (10) közmédia (1) közösségi közlekedés (1) közterület (1) közterületek (1) közúti (3) külpolitika (3) kultúra (1) kutatás (1) lányok (1) légi (1) Magyar Munka Szervezet (1) Magyar Szabvány (1) Magyar Termék (1) megújuló energia (1) mellékvonal (1) menekültek (1) metró (1) mezőgazdaság (1) migráció (1) MMSZ (14) műemlékvédelem (1) működési területek (1) multikulti (1) nagymaros (1) Nato (1) négynapos munkahét (1) NER (1) nők (1) nyílt levél (1) nyugdíj (1) oktatás (2) önkormányzat (1) óraállítás (1) OVER (1) Paks2 (1) park (1) politika (1) politikai profil (4) popr (4) posta (1) prioritások (1) Rába (1) rágógumi (1) regionális központok (1) reklám (1) rendőrség (1) rendszerváltás (3) repülőtéri gyorsvasút (1) spiritualizmus (1) sport (2) szabályozók (1) szabványok (1) személyi okmányok (1) személyi összetétel (1) Szent Korona (1) szerencsejáték (1) szerviz (1) szigetelés (1) szobrok (1) szolgálati közlemény (3) természetvédelem (1) térségi együttműködés (1) tervezett elavulás (1) tolvajkergetők (1) Tomcat (1) tömegközlekedési csúcs (1) történelem (3) trianon (1) ügyintézés (1) Ukrajna (1) választás (4) valódi nemzeti konzultáció (1) vasúti (4) villamos (1) vízi (1) vízügy (1) zárszó (1) Címkefelhő

Feedek

Országmentés, béta verzió.

2013.05.05. 12:19 Paraphone

EU, NATO

Címkék: függetlenség honvédelem Európai Unió Nato

Miután kellemes, és többségében kevésbé kellemes módokon sikerült a költségvetést tartósan szufficitessé tenni, el lehet kezdeni kibújni a nemzetközi szervezetek ölelő, baráti szorításából.
A szabadság, a függetlenség, és főleg a nemzeti önrendelkezés jó, de nehezen megszerezhető, és még nehezebben megtartható dolgok. Mégis, ezek nélkül folyamatosan csak "gúzsba kötve táncolhatunk", mint szegény - amúgy szabadságharcos - kormányunk.
Az Európai Unió, és a NATO pozitív végkicsengésű szervezetek. Szól a közkeletű dogma. Vizsgáljuk hát meg ezt a két szövetséget figyelmesebben!

Európai Unió

Magyarország az EU tagjaként nettó támogatott.
EU: befizet-kivesz kisokos
Ez tény, ebben nem is lehet vita. 2004-2010 között 5153 millió eurót fizettünk be, és 11649 milliót kaptunk vissza.
Magyarországon egy követ nem raktak volna arrébb 10 éve, ha nem lennénk EU-tagok.
Ez erős ferdítés, és felesleges hangulatkeltés.
Nézzük meg a legnagyobb tételeket belépésünktől 2010-ig!
Az ÁFÁ-nkból 824 millió eurót fizettünk be az EU kasszájába, ennyivel kevesebbet tudott a költségvetés bármi másra, tetszőlegesen felhasználni.
A GNP-k arányában (bruttó nemzeti össztermék) további 3828 millió eurót fizettünk be. Ezt a hatalmas összeget szintén nem tudtuk arra használni, amire jónak láttuk.
Persze sokat kaptunk vissza is.
2004-5-6-ban a mezőgazdaságba invesztált az Unió 1553 millió eurót. Ebből a pénzből nyilván virágzó, versenyképes gazdaságok, támogatások nélkül is piacképes szövetkezetek, és mezőgazdasági feldolgozóüzemek létesültek. Nem. Ebből a pénzből fizették azokat a gazdákat, akik a támogatásért cserébe NEM folytattak termelést a földjükön, leadták a tejelőmarháikat, kivágták a gyümölcsöseiket, stb.
2007 és 2010 között a kohéziós (=felzárkóztatási) alapból hozzájutott az ország 6753 millió euróhoz. Ez horribilis összeg. Hol van ez a pénz? Hogyan sikerül Európa fejlett, jóléti gazdaságaihoz felzárkóznunk?
Sehogy?
Ezt az összeget vitatható értékű beruházásokra használhattuk fel zömében, olyan pályáztatási rendszerben, amiben igen jó eséllyel EU-s, nyugati nagyvállalatok győzhettek csak. Az EU az egyik zsebéből a másikba lapátolta a pénzt, ne feledjük, minél drágább valami, annál kevésbé van ingyen.
Duplájára túlárazott közlekedési tranzitberuházások épültek, kétes minőségben, felesleges műtárgyakkal (viaduktok, völgyhidak, alagutak). Jócskán túlárazott hídfelújítások (Margit-híd), agyament módon túlárazott belvárosi mélyvezetésű metró (4-es).
Távközlési beruházások. A három nagy mobilszolgáltató közül jelenleg hány is van hazai tulajdonban?
Közműberuházások-fejlesztések (víz, gáz, csatorna főleg, megújuló energia minimálisan). Hány víz-csatornamű is van jelenleg magyar tulajdonban? Hány gázszolgáltató?
Történt továbbá néhány értelmetlen hangulatjavító intézkedés, súlyos százmilliókból járási székhelyek főtereinek díszburkolattal való kikövezése, és társaik.
Az elég homályos "természeti erőforrások" címszó a 2007-10 közötti időszakban 4337 millió eurót jelentett hazánknak. Ez azért különös, mert ez a kifejezés gyakorlatilag minden olyan erőforrást takar, ami a földben, vagy azon van, és nem a mezőgazdaság halmazába tartozik. Elképzelésem nincs, ebből a pénzből mitől lettünk többek, netán több urán, vagy szén lett a föld alatt, vagy többet hoztak ezekből a felszínre? Utóbbit nehezebben hiszem, mint az előbbit. Vagy erdőket telepítettek volna? Nálunk, az államilag eltűrt tarvágások hazájában?

A dogma szerint nekünk az EU-ban nagyon jó.
Hogy ne legyek a továbbiakban még populistább, felteszek pár kínos kérdést:
- Az EU rengeteg pénzt öntött a közigazgatás fejlesztésébe, modernizálásába, ügyfélbaráttá tételébe. A rámpák építésén túl, ebből mennyit érzünk a bőrünkön? Az ügyintézés még mizantrópabb, még bonyolultabb, még nehézkesebb lett, az eddiginél több hibával. Hol van az egyablakos ügyintézés? 30. éve ígérgetik. Ezt a pénzt vagy rosszul, vagy sehogy nem használták fel. És nem az átlagember javára.
- A fejlesztésbe beletartozik az emberek egészsége, tudása, biztonsága? Hol van az a pénz, amit az EU erre a célra ajándékozott számunkra? Sehol, mert erre az EU nem ad. Neki ebben semmi érdekeltsége nincsen.
- Mennyivel van több munkahely 2004 óta, mint amennyi volt 2004 előtt? A munkáltatók, termelő, kereskedő, szolgáltató vállalkozások közül mennyi az aránya azoknak, amik külföldre adóznak, külföldre viszik a nyereségüket most, és mennyi volt a csatlakozás előtt? Ez a nyilvánvaló tendencia kinek kedvez?
És az, hogy az EU ilyen jól felfejlesszen bennünket, nem volt számunkra ingyen. A vámok eltörlése szabad utat engedett a nyugati multiknak, akiknek a szent szabad versenyben nem tudott a magyar kis-és középipar a vetélytársa lenni. A pályázati rendszerek ugyanez, erről már volt szó.
A mezőgazdaság, és a kapcsolódó feldolgozó ipar a másik katasztrófa. A szabályozók, a haszonállatoknak előírt wellness-életkörülmények, a gabona-és egyéb kvóták kevesebb, mint öt év alatt embrionális állapotba sorvasztották vissza az ágazatot.
A belépésünk előfeltételeinek megteremtésére pedig annak idején ráment a teljes gazdaságunk. Mindent el kellett adni, amire volt vevő, és a szociális kiadásokat, juttatásokat vissza kellett faragni, hogy a csatlakozási kritériumoknak megfelelhessünk. Megérte?

Mindezek ismeretében a javaslatom nem lesz túl meglepő.
Egyoldalú kilépés ebből a gazdasági-politikai szövetségből, annak szabályait és szabályzóit ránk nézve a továbbiakban érvénytelennek tekinteni.
Hogy erre nincs precedens, sőt, az EU egész szervezete fel sincs készülve egy tagállam ilyen lépésére, sőt2., még egy tagállam kizárására sem, nos, az már ne a mi problémánk legyen.

Nato

Ezt a bizonyítványt még kevésbé kell magyarázni, mint az előzőt.
'99, azaz a csatlakozásunk óta Magyarország a következő országokban volt jelen (és szenvedett emberveszteségeket) a Nato zászlaja alatt: Koszovó, Afganisztán, Irak.
Kérdésem: melyik ország az ellenségünk nekünk? Vagy másképpen: melyik ország jelent ránk nézve közvetlen, vagy közvetett veszélyt?
Magyarország nem áll a nemzetközi terrorizmus célkeresztjében. Nincsenek nagy, egységes tömbben élő nemzetiségeink. Nem vagyunk a drogpiac felvevőországa sem. Mitől, kiktől kellene tehát megvédenünk magunkat?
Mitől, kiktől véd meg minket a Nato?
Milyen érdekeket szolgálva harcolunk mi a Nato kötelékében? Magyarország érdekeit? Igazán?
A Nato csatlakozásunk "eredménye" volt, hogy a Varsói Szerződésből megmaradt fegyverzetünket, MIG29-estől, T72-estől, kézifegyverekig és egyenruhákig bezárólag elavultnak, lecserélendőnek, nem kompatibilisnek minősítették. A fegyver jobb üzlet, mint a drog, és a gyógyszer. Mi a Natonak csak egy jó vevők vagyunk.
Illetve nemcsak: a területünkre repülőteret, radarállomást lehet telepíteni, erdeinkben, tájvédelmi körzeteinkben hadgyakorlatokat lehet tartani. Közlegények vagyunk ebben a nagy hadseregben, abból is a csicskábbik fajta. Ami nem volna baj, hisz Magyarország kis ország, nem is lehetünk nagyravágyók, a kérdés az: szükségünk van nekünk erre?

Szerintem nincs. A javaslat itt is hasonló: kilépés, természetesen a jó viszony fenntartása mellett. Háborús esetben passzív partnerei lehetünk a Natonak, semmi egyéb. Ez jelenthet légtérhasználatot, szabad átvonulást a csapatoknak, esetleg a kommunikációs csatornák megosztott használatát.

Facebook-csoport

Első megjelenés: 2013. Április 19.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csonkamenny.blog.hu/api/trackback/id/tr905281962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trollfeeder · http://ismycomputeron.com/ 2013.07.16. 16:41:10

Egyértelmű, hogy egyikbe se kellett volna belépni. Ha már beléptünk ki kellett volna lépni. Az EU-s kilépéssel azonban pont most várnék. Ugyanis a kvótáknak hamarosan vége. Ha a lebontott gyárainkat pótolni tudjuk, akkor a mezőgazdaságunkkal és a rá épülő feldolgozóiparral még akár a franciákat is nehéz helyzetbe tudjuk hozni. A "szabad verseny" lassan nekünk kedvezne. Persze nincsenek illúzióim, hogy ezt hagynák, de nekünk mindenképp meg kéne próbálni.

Paraphone 2013.07.16. 22:10:32

@trollfeeder: Meg lehetne azt próbálni az EU-n kívül is. :) A szabad verseny az eleve erőfölényben lévőknek kedvez, azok pedig jelenleg nem mi vagyunk.
süti beállítások módosítása