Ajánlom magamat

Utolsó kommentek

  • Paraphone: @Ahoj-: Köszönöm a kiegészítést, egyetértek, írtam is, hogy nem ész nélkül kellene mindent bezárni, hanem alaposan megvizsgálni, mely vonalakban van olyan érdemi potenciál, amit fejlesztésekkel elő ... (2020.05.21. 10:28) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Artyom2034: Sokáig nem voltak cikkek. Nem akarsz írni az azóta történt dolgokról? Pl.: önkormányzati választások, gyöngyöspatai úgy? (2020.05.20. 17:19) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Ziu9: Azt a kérdést sosem teszik fel, hogy azok az utasok, akik a mai napig utaznak egy vasúti mellékvonalon (ahol néha tényleg úgy tűnik hogy megállt az idő), ehhez ők miért ragaszkodnak? Pedig oka van: ... (2020.05.20. 15:35) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • okleveles naiv: Tök jó, de... :) Az a "probléma" a gondolatmeneteddel, h ésszerű, logikus, és a zemberek javát szolgálná. Viszont a mogyoró "elit"-nek ezek semmit sem számítanak. Nekik a másik számít, amit írtál, h... (2020.05.20. 14:48) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Ahoj-: Azért volna néhány mellékvonalban potenciál. Ott van pl Kecskemét - Félegyháza - Szentes - Orosháza - Békéscsaba - Gyula tengely. Utas lenne rajta, feltárja az alföldet, csak ugye vagy kétszer - h... (2020.05.20. 13:03) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Utolsó 20

Címkék

abortusz (1) adóbevallás (1) ajánló (1) aktuálpolitika (5) alapelvek (1) alkohol (1) államadósság (1) államforma (2) allergén növények (1) anarchia (1) arculat (1) bankrendszer (1) Bayer (1) bevándorlás (2) bevételszerzés (5) bevezetés (1) Budapest (1) célok (1) cigaretta (1) devizahitel (1) drogok (1) egészségügy (1) egyházak (1) energetika (1) energia (1) Európai Unió (2) fejlesztés (1) felsőoktatás (1) felújítás (1) Ferencváros (1) filozofálás (4) földtörvény (1) függetlenség (1) futball (1) garanciák (1) GMT+2 (1) gyalogos (1) gyorsvasút (1) hálózat fejlesztés (4) hatásvizsgálat (1) háziorvos (1) hirdetés (1) homo (1) homoszexualitás (1) honvédelem (2) hulladékgyűjtés (1) hulladékkezelés (1) idő (1) idősellátás (1) Ikarus (1) intézmények (1) invazív fajok (1) járműgyártás (2) jogállam (1) kamatterhek (1) káros szenvedély (1) kerékpáros (1) kerülendő szimbólumok (1) költözés (1) környezetvédelem (1) köszöntő (1) kötött pálya (5) közel-kelet (1) közigazgatás (1) közlekedés (10) közmédia (1) közösségi közlekedés (1) közterület (1) közterületek (1) közúti (3) külpolitika (3) kultúra (1) kutatás (1) lányok (1) légi (1) Magyar Munka Szervezet (1) Magyar Szabvány (1) Magyar Termék (1) megújuló energia (1) mellékvonal (1) menekültek (1) metró (1) mezőgazdaság (1) migráció (1) MMSZ (14) műemlékvédelem (1) működési területek (1) multikulti (1) nagymaros (1) Nato (1) négynapos munkahét (1) NER (1) nők (1) nyílt levél (1) nyugdíj (1) oktatás (2) önkormányzat (1) óraállítás (1) OVER (1) Paks2 (1) park (1) politika (1) politikai profil (4) popr (4) posta (1) prioritások (1) Rába (1) rágógumi (1) regionális központok (1) reklám (1) rendőrség (1) rendszerváltás (3) repülőtéri gyorsvasút (1) spiritualizmus (1) sport (2) szabályozók (1) szabványok (1) személyi okmányok (1) személyi összetétel (1) Szent Korona (1) szerencsejáték (1) szerviz (1) szigetelés (1) szobrok (1) szolgálati közlemény (3) természetvédelem (1) térségi együttműködés (1) tervezett elavulás (1) tolvajkergetők (1) Tomcat (1) tömegközlekedési csúcs (1) történelem (3) trianon (1) ügyintézés (1) Ukrajna (1) választás (4) valódi nemzeti konzultáció (1) vasúti (4) villamos (1) vízi (1) vízügy (1) zárszó (1) Címkefelhő

Feedek

Országmentés, béta verzió.

2013.05.05. 12:13 Paraphone

Kultúra, sport, egyházak

Címkék: sport kultúra egyházak bevételszerzés

Folytatom a guruló forintok keresgélését. Ebben a bejegyzésben három témát is gyorsan ki fogok vesézni, többnyire rövid leszek, könyörtelen, és szándékom szerint igazságos. Ahogy haladunk, úgy tartunk az egyre kisebb kinyerhető bevételek-megspórolható kiadások felé, ezért gyorsítok be egy kicsit.

Kultúra

Fesztiválok, koncertek, kampányszerű vándorkiállítások, és hasonlók állami támogatásának lenullázása. Kell a cirkusz a népnek, de nem ennyire, és nem ennyiért.
Színházak, mozik, operaházak, zene-és táncegyüttesek, énekkarok, és általában mindenféle alkotóművészek állami támogatásának lenullázása. Ha ezekre van érdeklődés, akkor el fogják tudni magukat tartani a mecénásokból, és a jegybevételekből.
Állami kitüntetésekkel, díjakkal járó életjáradékok megszüntetése. Ezt nagyon nem kell megideologizálni, hogy miért.
Gondban vagyok a festményeket, szobrokat, egyéb maradandó, sokszor történelmi alkotásokat bemutató intézményekkel. Lehet, hogy barbár vagyok, de szívem szerint ezektől is megvonnám a támogatást. A baj az, hogy amíg pl egy színésznek van lehetősége az élet más területén megtalálni a megélhetését, addig egy Munkácsy-festménnyel azon kívül, hogy bemutatjuk, nem lehet mit kezdeni. Ha az állam elzárná a csapot, akkor ezek az alkotások vagy tönkremennének, vagy elkótyavetyélődnének.
Egyik sem üdvös, ezért a legjobb volna néhány, országos szinten ötnél nem több, olyan kiállítási centrumot létrehozni, ahol ezeket a műalkotásokat igényesen be lehet mutatni, és amiket gazdaságosan lehet üzemeltetni is. Jó példa a Szépművészeti Múzeum, ahol a vezetőség képes időről időre a pénztár előtt kígyózó sorokat produkálni.
Amiket szintén támogatnék, akár fejlesztés, bővítés szintjén is, azok a tematikus múzeumok (Közlekedési, Hadtörténeti, stb).

Sport

Szinte ugyanazt leírhatnám, mint a kultúra témakörben, a megfelelő kulcsszavakat kicserélve.
A profi sport legyen a mecénások, hirdetők, és szurkolók által fenntartott intézmény.
Az örökös életjáradékokat, amiket különböző sportsikerek után oszt az állam, szintúgy elvenném.
A sport egyetlen területe, amit támogatnék, az a tömegsport, természetesen nem az önkényuralmi rendszerekben lejáratott kifejezésre gondolok, ahol ez a szó egyet jelentett többezer ember aszfalton való futásával.
Sokkal inkább az intézményi sportolás színvonalát és sokrétűségét fejleszteném (pl iskolák), illetve a köztéri, közösségi sportolási lehetőségekbe invesztálnék (egyszerű, de jó állapotú foci-és kosárlabdapályák, a margitszigeti futópálya mintájára épített újabb pályák, normálisan ellenőrzött, és a mainál könnyeben kivitelezhető vízisportolási lehetőségek, értve ez alatt a szimpla szabadstrandi úszást-fürdőzést is, stb.)

Egyházak

Gyorsan félre lehetne söpörni ezt a kiadási tételt is azzal, hogy az egyházat tartsák el a hívek, de azért ez ennyire korántsem egyszerű.
A különböző egyházakra az Aczél-féle három T-s rendszert alkalmaznám: Tiltott, Tűrt, Támogatott.
A Támogatott egyházak körébe tartozna a Római Katolikus Egyház, és a Református Egyház. És itt a felsorolás vége. Miért?
Tetszik vagy sem, Magyarországon ez a két egyház számít történelminek, nem a jelenlétének időtartamát tekintve, hanem államalkotó, történelmünket leginkább befolyásoló, múltunkra és jelenünkre a legnagyobb hatással lévő szerepük miatt.
A másik tény, hogy az egyre fogyatkozó hívek ezen két egyház táborát erősítik, ráadásul túlnyomó többségükben!
A támogatás alatt elsősorban üzemeltetést kell érteni, azaz a templomok, és egyéb egyházi épületek karbantartását, állagmegóvását, restaurálását, korszerűsítését. Másodsorban az egyházi személyzet szolíd bérezését, mely a mindenkori minimálbért nem haladhatja meg.
Illetve, ezen egyházak természetesen továbbra is felhasználhatják a hívek adományait, és az egyházi 1%-ot.
A Tűrt egyházak közé tartozik minden egyéb, magát Magyarországon történelminek tekintő egyház, illetve azon vallások egyházai, melyek világvallásnak számítanak. Az első csoportba pl a protestáns, a görögkatolikus, az izraelita, míg a másodikba pl az iszlám, a buddhista tartoznak.
Két feltétel van ezekre nézve, az egyik, hogy adó 1%-ra nem pályázhatnak, a másik, hogy nem folytathatnak térítő tevékenységet.
Ezen egyházak oktatási, vagy szociális intézményeit az állam átveszi, amennyiben  - támogatás híján - a továbbiakban nem tudják működtetni azokat.
A Tiltott egyházak közé kerül minden rosszindulatú, öncélú, vagy az alapvető értékekkel ellentétes tanokat hirdető szekta vagy felekezet.
Nyilván nem kell szájbarágni, hogy mondjuk egy sátánista egyház, vagy egy, a tagjait kollektív öngyilkosságra buzdító egyház miért tiltott, hiszen ezek már inkább a Btk lapjaira tartozó esetek, mintsem az egyházügyéire.
Szektának tekintendő minden olyan egyház, amely a tagjaitól anyagi, és/vagy egyéb szolgáltatásokat vár el, vagy követel meg. Aki a meggazdagodási szándékát, vagy a mások feletti uralkodási vágyát különféle istenek neveinek harsogása mögé bújtatja, arra sújtson le embertársai megvetése, és az államhatalom retorziója.

Facebook-csoport

Szerk. 2013.04.12. 13:00

Kommentelői észrevétel alapján a bejegyzés stílusa tompítva lett.

Első megjelenés: 2013. Április 10.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csonkamenny.blog.hu/api/trackback/id/tr995281952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trollfeeder · http://ismycomputeron.com/ 2013.07.16. 16:00:07

Mind a három ágnak komoly népnevelő hatása lehet.
A sport és kultúra közpénzes támogatására szerintem szükség van, főleg egy olyan időben, mikor a kisemberek lesarkítva a bor és zsemle között választanak. Vagy éppen megélünk, vagy felejtünk a kocsmában. Ekkor is fontos lenne, hogy az embereknek legyen módja pl. színházba elmenni, vagy sajátjaiért szorítani a lelátón. Nyilván ennek az árnyoldala a "cirkuszt, kenyeret". Azonban mind a sport, mind a művészet megfizethetetlen értékeket tud magában hordozni, és ezt csengő aranyforintokkal támogatni érdemes.
Csak nem azon a módon, ahogy jelenleg. Egy Alföldi nyugodtan megtarthatja meg nem értett művészes darabját egy pincében, és a labdarúgás is elzöröghetne a vízilabda támogatásának a felével. A súlyok teljesen felborultak.
Kultúránál nagyon szubjektív lehet a mérce, ezért hazai népszerűsége alapján lehetne állami támogatást meghatározni egyes művekre, produkciókra.
Sportban pedig világversenyen / olimpián való eredményesség jegyében lehetne osztozkodni. Igen, akár életjáradékot is!
Ha inspiráltak leszünk gyerekként, jobb eséllyel fogunk műalkotásokat létrehozni / sportolói pályára tévedni. Még ha nem is profi szinten. Mindenképp szükségét érzem, hogy fel legyenek karolva. Természetesen nem volna erre szükség, ha a tisztes megélhetésből heti étteremre, színházra, sporteseményre futná a családoknak.
Az egyházakat tekintve nagyjából egyetértek. Az elmúlt 70 év alatt "a keresztény egyház" bázisát vesztette, nem tud a hívekre támaszkodni, hiszen papjai sincsenek, és történelmisége miatt talán nem volna elhibázott őket életben tartani közpénzzel. Akkor már előbb a posta, máv etc. pusztuljon!
süti beállítások módosítása