Ajánlom magamat

Utolsó kommentek

  • Paraphone: @Ahoj-: Köszönöm a kiegészítést, egyetértek, írtam is, hogy nem ész nélkül kellene mindent bezárni, hanem alaposan megvizsgálni, mely vonalakban van olyan érdemi potenciál, amit fejlesztésekkel elő ... (2020.05.21. 10:28) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Artyom2034: Sokáig nem voltak cikkek. Nem akarsz írni az azóta történt dolgokról? Pl.: önkormányzati választások, gyöngyöspatai úgy? (2020.05.20. 17:19) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Ziu9: Azt a kérdést sosem teszik fel, hogy azok az utasok, akik a mai napig utaznak egy vasúti mellékvonalon (ahol néha tényleg úgy tűnik hogy megállt az idő), ehhez ők miért ragaszkodnak? Pedig oka van: ... (2020.05.20. 15:35) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • okleveles naiv: Tök jó, de... :) Az a "probléma" a gondolatmeneteddel, h ésszerű, logikus, és a zemberek javát szolgálná. Viszont a mogyoró "elit"-nek ezek semmit sem számítanak. Nekik a másik számít, amit írtál, h... (2020.05.20. 14:48) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Ahoj-: Azért volna néhány mellékvonalban potenciál. Ott van pl Kecskemét - Félegyháza - Szentes - Orosháza - Békéscsaba - Gyula tengely. Utas lenne rajta, feltárja az alföldet, csak ugye vagy kétszer - h... (2020.05.20. 13:03) Tarlós megőrült?!, avagy: a Máv-Volán fúzió
  • Utolsó 20

Címkék

abortusz (1) adóbevallás (1) ajánló (1) aktuálpolitika (5) alapelvek (1) alkohol (1) államadósság (1) államforma (2) allergén növények (1) anarchia (1) arculat (1) bankrendszer (1) Bayer (1) bevándorlás (2) bevételszerzés (5) bevezetés (1) Budapest (1) célok (1) cigaretta (1) devizahitel (1) drogok (1) egészségügy (1) egyházak (1) energetika (1) energia (1) Európai Unió (2) fejlesztés (1) felsőoktatás (1) felújítás (1) Ferencváros (1) filozofálás (4) földtörvény (1) függetlenség (1) futball (1) garanciák (1) GMT+2 (1) gyalogos (1) gyorsvasút (1) hálózat fejlesztés (4) hatásvizsgálat (1) háziorvos (1) hirdetés (1) homo (1) homoszexualitás (1) honvédelem (2) hulladékgyűjtés (1) hulladékkezelés (1) idő (1) idősellátás (1) Ikarus (1) intézmények (1) invazív fajok (1) járműgyártás (2) jogállam (1) kamatterhek (1) káros szenvedély (1) kerékpáros (1) kerülendő szimbólumok (1) költözés (1) környezetvédelem (1) köszöntő (1) kötött pálya (5) közel-kelet (1) közigazgatás (1) közlekedés (10) közmédia (1) közösségi közlekedés (1) közterület (1) közterületek (1) közúti (3) külpolitika (3) kultúra (1) kutatás (1) lányok (1) légi (1) Magyar Munka Szervezet (1) Magyar Szabvány (1) Magyar Termék (1) megújuló energia (1) mellékvonal (1) menekültek (1) metró (1) mezőgazdaság (1) migráció (1) MMSZ (14) műemlékvédelem (1) működési területek (1) multikulti (1) nagymaros (1) Nato (1) négynapos munkahét (1) NER (1) nők (1) nyílt levél (1) nyugdíj (1) oktatás (2) önkormányzat (1) óraállítás (1) OVER (1) Paks2 (1) park (1) politika (1) politikai profil (4) popr (4) posta (1) prioritások (1) Rába (1) rágógumi (1) regionális központok (1) reklám (1) rendőrség (1) rendszerváltás (3) repülőtéri gyorsvasút (1) spiritualizmus (1) sport (2) szabályozók (1) szabványok (1) személyi okmányok (1) személyi összetétel (1) Szent Korona (1) szerencsejáték (1) szerviz (1) szigetelés (1) szobrok (1) szolgálati közlemény (3) természetvédelem (1) térségi együttműködés (1) tervezett elavulás (1) tolvajkergetők (1) Tomcat (1) tömegközlekedési csúcs (1) történelem (3) trianon (1) ügyintézés (1) Ukrajna (1) választás (4) valódi nemzeti konzultáció (1) vasúti (4) villamos (1) vízi (1) vízügy (1) zárszó (1) Címkefelhő

Feedek

Országmentés, béta verzió.

2013.06.16. 15:32 Paraphone

Magyar Termék címke és hulladékkezelés

Címkék: hulladékkezelés hulladékgyűjtés MMSZ Magyar Termék

Ebben a bejegyzésben két, rövidebb témáról lesz szó. Az első a magyar termék kategóriájáról, ami egy, a hazai gazdaságot támogató, ösztönző állami garanciavállalási és támogatási rendszer.
A második pedig egy kitörési pont az iparnak, ami nem mellékesen a környezetvédelmet is szolgálja: a hulladékfeldolgozás.

Magyar Termék címke

Szerencsére mára a magyar emberekben is kialakult egyféle markáns nacionalizmus, (lokál)patriotizmus, a többség tisztában van vele, hogy ha hazai terméket vásárol, azzal közvetve önmagának tesz jót. Éppen ezért igénylik, hogy a termék eredetéről valós, érthető, pontos információt kapjanak.
A jelenlegi szabályozás (ha az annak nevezhető egyáltalán) rettentően megengedő azzal kapcsolatban, hogy mi is nevezhető "magyar terméknek", nem beszélve a rengetegféle, önkényesen, a termelők-forgalmazók által saját maguknak osztogatott titulusról.
Célszerű ezt a rendszert gatyába rántani, és egy központi osztályozási, címkézési rendszert alkalmazni.

Először is meg kell határozni, mi és miért számít magyar terméknek.
Három fő kritérium a célszerű:
- A gyártó és/vagy forgalmazó legalább 80%-os részesedés-és tulajdonosi személy arányban magyar állampolgár, a cég magyarországi bejegyzésű, adót, járulékokat Magyarországra fizető, profitját Magyarországon visszaforgató vállalkozás.
- A felhasznált alapanyagok/alkatrészek/összetevők legalább 80%-os darab-és érték arányban Magyarországon megtermelt vagy gyártott, magyar alvállalkozók, szolgáltatók, termelők által biztosítottak.
- A foglalkoztatott alkalmazottak legalább 80%-a magyarországi lakcímmel rendelkező, magyar születésű, magyar állampolgár.
Ez alapján egy minősített Magyar Termék három kategóriába eshet: Arany Címkés, ha mindhárom, Ezüst Címkés, ha valamely kettő, és Bronz Címkés, ha a háromból csak az egyik feltételt teljesíti.
Nem vagyok sem iparművész, sem dizájner, de elképzelésem szerint maga a címke, amit a terméken/szolgáltatón a gyártó/forgalmazó jól láthatóan elhelyezhet, időtálló, feltűnő, de nem tolakodóan hangsúlyos kell hogy legyen, egyértelmű szimbólumrendszerrel (pl piros-fehér-zöld betűkkel a Magyar Termék felirat, és arany-ezüst-vagy bronz háttérrel). Ügyelni érdemes arra, hogy a bronz szín ne hasonlítson óaranyra, és viszont.

Ez miért jó a termék gyártójának/forgalmazójának? Azon kívül, hogy így megnyerheti magának a fentebb említett, tudatosabb vásárlói réteget.
Az állam bizonyos adó-és járulékkedvezményeket adhat a bevizsgált, igazolt, rendszeresen ellenőrzött Magyar Termék partnereknek, nyilván a rangsorolásuk szerint egyre magasabbakat.
Ezzel versenyképesebbé teheti a magyar termelőket, szolgáltatókat, kereskedőket, akik így nagyobb sikerrel szállhatnak be a külföldi multicégek árversenyébe.

Hulladékgyűjtés-és feldolgozás

Közhely, de sajnos igaz: Magyarország nem rendelkezik gazdaságosan kitermelhető ásványvagyonnal (nem, a makói palagázmező nem az - még biztosan nem). Sem ész nélkül kitermelhető sűrű erdőségekkel, sem lehalászható felségvizekkel.
Pedig ezekben pont az a "pláne", hogy nem kell sokat dolgozni értük, hiszen már eleve "ott vannak", a földben, a földön, a vízben, csak a kezünket kell kinyújtani érte.
Van viszont egy olyan, Európában még nem teljesen felosztott, lefedett, és kiaknázott lehetőség, olyasvalami, ami a legtöbb (jóléti) államnak büdös: a szemét.
Ha belegondolunk, hogy napi szinten mennyi olyasmit dobunk ki, aminek az anyagát másvalamiben viszontlátva, újonnan megvásárolva mennyiért veszünk meg, akkor látszik, hogy hol van az elképzelésben az üzlet. A technológia ma már ott tart, hogy pl a használt tampon, pelenka, injekciós fecskendő, foncsorozott tükör, stb; illetve a kis méretű, nagyon sokféle anyagból összerakott termékek (pl: mp3-lejátszó) kivételével minden hulladékot vissza tudunk forgatni a termelésbe.
Kő, beton, tégla, csempe, cserép, egyéb sitt: zúzva és homogenizálva feltöltésekbe, útalapokba, töltéstestekbe...
Vas, acél, réz, alumínium, ólom, és minden fém: beolvasztás után a bányászottal teljesen megegyező értékű nyersanyagok
Sík-és öblösüveg: zúzva-olvasztva új síküveg, ill. tisztítás után újra használható öblösüveg
Fa: darabolva, vagy pelletálva tüzelő; őrölve bútorlap-alapanyag; korhadt fa esetén komposztálva talajjavítás; papírgyártás
Papír: újrapapír; impregnálás és előkészítés után szigetelőanyag; esetleg tüzelő
Ruha, rongy, szövet: rongyszőnyeg készítés; papírgyártás; (tüzelő)
Műanyag (mindenféle): másodlagos "újraműanyag" készítés
Szerves: komposztálás, talajjavítás; bomlási hulladékhő felhasználása fűtéshez, fűtésrásegítésre; biogáz begyűjtés-felhasználás
E-hulladék: szétbontás után minden alkotója visszaforgatható a fentiek szerint
Autógumi: vasúti útátjárók, játszóterek, futópályák, járműbelsők járófelületének készítése; aszfalt javítása

A különböző kormányok egy jó úton indultak el a szelektív gyűjtés népszerűsítésével, majd központosításával, de a tennivaló még rengeteg.
Első körben a környezettudatosság hulladékgazdálkodási szempontból alapvető lépését kell megtenni, azaz: kevesebb hulladékot állítani elő. Pl:
- Műanyag italos palackok fokozatos, de gyors megszüntetése (párhuzamosan akár a szódavíz népszerűsítésével a palackos szénszavas víz ellenében), könnyített üvegpalackok forgalmazása.
- MINDEN göngyöleg betétdíjassá tétele, azaz: amelyik palack egyedi, vagy nem magyar szabvány szerinti, az egységesen 10 Ft-os áron átveendő, és az Államnak ennyiért továbbítandó.
- Szórólap, reklámújság, ingyenes magazinok (Metro, Helyi Téma, Szuperinfó, Budapesti Újság, stb stb) betiltása és szankcionálása.
Persze attól nem kell félni, hogy pl a vásárlási és a csomagolási szokások megváltozásával ki fogunk fogyni a szemétből. :) Ha mégis előállna ez az örvendetes helyzet, akkor nyomban rá lehet menni az évtizedes-évszázados hulladéklerakókra, majd azok után kezdődhet az import.


Második menetben megint a csúnya központosítás jön:
- A hulladékátvevő helyeket államosítani. A hulladék átvételét ingyenessé tenni, amennyiben az szelektíven gyűjtve van  leadva. Hangsúlyosan igaz ez a fémhulladékra.
- A lomtalanítások kiszámíthatatlanná tétele. A lomokat ingatlanonként évi kétszer ingyenesen, előzetes egyeztetés alapján gyűjteni. Lakásszám alapján kijelölt zónahatárokon belül, meglévő számú igénylés összegyűlése esetén, a lakók értesítése a szemét elvitelének időpontjáról. Ahol megoldható (pl körfolyosós, udvarral rendelkező társasházaknál, ahol gondnok/közös képviselő otthon tartózkodik a szállítás időpontjában), ott zárt kapu mögött gyűjteni a lomot.

A harmadik lépés előkészületei természetesen zajlanak, hiszen ez a fázis kívánja a legnagyobb beruházásokat.
Komposztáló "sátrak", papír-, műanyag-, fémhulladék-feldolgozó/olvasztó üzemek, kézi(MMSZ!) és gépi szelektálók, raktárak, őrlőgépsorok építése.

Az átalakítás után felhasználható (pl fém, ruha, lomtalanított bútor, bontott tégla-cserép stb), illetve a másodlagosan felhasználható (műanyag, festék-vegyiáru) anyagok szelektálása, használhatóvá tétele MMSZ-műhelyekben.
Nem beazonosítható vegyi, vagy mérsékelten veszélyesnek minősülő hulladékok (lejárt gyógyszer, permetszer, vegyszerek, szétfolyt elemek, stb) alulról jól szigetelt töltésekbe, homokkal töltött, lezárt műanyag hordókba töltve, állítva beépíthetők.
Műanyag hulladék másodlagos, nem-konvencionális felhasználási lehetőségei:
- csatornák, szennyvízcsatornák készítése, vagy cserép csatornacsövek külső, védő bevonata (hátrányok: nem hajlítható, forrasztással nem illeszthető, körülményesen toldható, a megszokottnál körültekintőbb kivitelezést igényel)
- műanyag talpfák ("talpműanyag") készítése
- elektromos távvezetékek szigetelése
- ideiglenes szükségházak, MMSZ-létesítmények (pl raktárak) készítése; töltések belsejének megerősítése (a technológiáról részletesen)

Ha ésszel, körültekintően, odafigyeléssel és a kellő alapossággal csináljuk, akkor nem látom akadályát, hogy miért ne válhatnánk Európa szemétnagyhatalmává egy évtizeden belül.

Facebook-csoport

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csonkamenny.blog.hu/api/trackback/id/tr75363819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pecsétes Malcador 2013.06.29. 21:36:39

Félig kapcsolódik a témához: a 3d-s nyomtatásról mi a véleményed?
Ha mondjuk eleget belefektetnénk, akkor lehet hogy a szemétből minőségi termékeket tudnánk nyomtatni.
Persze még van hová fejlődnie. A legnagyobb baj talán az lehet hogy lassú, ezért tömegtermeléshez nem a legideálisabb. Ellenben ha úgyis minőségi és nem mennyiségi termékeket kéne előállítanunk akkor ez nem is lehet akkora baj.
Ráadásul a folyamat automatizálva van, ezért aztán nem kellene hozzá akkora munkaerő. Ki tudja, lehet hogy az országba bejövő hulladékfémből minőségi gépipari termékeket tudnánk nyomtatni. Az azért hozzáadna egy kis értéket, meg a cserearány se lenne rossz.

Bár kissé elfogult vagyok a témában, meg a természettudományok se tartoznak az erősségeim közé. De amit eddig láttam az alapján nekem úgy tűnik hogy ez lesz az ipari forradalom következő szakasza.
süti beállítások módosítása